sporna mjera

Dolenec otkrila koliko će roditelji odgojitelji novca primati u budućnosti, ali i da će imati mogućnost prekvalifikacije o trošku grada

07.09.2022 u 11:36

Bionic
Reading

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba predstavila je kompenzacijske mjere za korisnike mjere roditelj odgojitelj

Podsjetimo, roditelji - odgojitelji ostvaruju novčanu pomoć od rujna 2016. godine, a do danas je na nju utrošeno 2,14 milijardi kuna. Mjeru trenutno koristi 5567 korisnika koji primaju 5018 kuna neto mjesečno. Ukupni mjesečni trošak za proračun Grada Zagreba iznosi 43,67 milijuna kuna, a u 2022. godini trošak će biti oko 530 milijuna kuna zbog čega će se u listopadu ići u rebalans proračuna.

Nova gradska vlast zaustavila je u kolovozu prošle godne prihvat novih korisnika u mjeru da bi u prosincu donešena odluka s namjerom smanjenja iznosa pomoći i vremena trajanja mjere. Međutim, odluka je osporena na Visokom upravnom sudu u srpnju ove godine, a gradu je ostavljena mogućnost da je ponovno razmotri i donese novu.

Sud je, kako tumači Grad, dozvolio izmjene vremenskih rokova trajanja i izmjene visine novčane pomoći, ali uz preporuku da modifikacije postojeće mjere traju dulje vrijeme, tijekom kojeg će se postupnije smanjivati prava u visini i trajanju novčane pomoći.

Kako izgleda nova, izmijenjena odluka

Stoga će prema izmjenjenoj odluci Grad nastaviti isplaćivati novac roditeljima odgojiteljima i to na način kako je to bilo do sada s datumom do 31. ožujka 2023. u iznosu 65 posto prosječne zagrebačke bruto plaće za prvih osam mjeseci prošle godne. Od 1. travnja 2023. do 30. lipnja 2023. u iznosu neto minimalne plaće za 2023. u Hrvatskoj.

Od 1. srpnja 2023. do prestanka novčane pomoći u iznosu 50 posto neto minimalne plaće za tekuću godinu u Hrvatskoj. Za korisnike novčane pomoći čija djeca će do 30. rujna 2023. imati navršenih 7 ili više godina, novčana pomoć tada prestaje.

Nakon 30. rujna 2023., kada dijete za koje je ostvarena novčana pomoć napuni 7 godina, korisnik izlazi iz mjere posljednjeg dana u mjesecu u kojem je to dijete za koje je ostvarena novčana pomoć navršilo 7 godina.

'Na ovaj način bi u listopadu iduće godine bez potpore ostalo polovica od 5567 korisnika', kazala je Dolenec.

Na taj način u 2023. godini uštedjeti će u proračunu 207 milijuna kuna, čime će se, smatraju, otvoriti mogućnost značajnih proračunskih investicija u nove vrtiće.

U Gradu drže da je s tim što prvi korisnici izlaze iz mjere godinu dana nakon donošenja odluke na taj je način ostavljeno značajno vrijeme prilagodbe korisnika na novonastale okolnosti, kako korisnicima ne bi bio nametnut prevelik teret.

Također uvjerenja su da su na ovaj način ispoštovali sudsku presudu i ostavili značajno vrijeme prilagodbe korisnika na novonastale okolnosti, kako korisnicima ne bi bio nametnut prevelik teret.

Dolenec je navela da će nezaposleni imati mogućnost da se o trošku grada dok su u mjeri osposobe i prekvalificiraju za neko zanimanje.

'Dvije su mjere usmjerene na edukaciju korisnika, a druge dvije na potpore. Prvi program odnosi se na obrazovanje gdje ćemo s Pučkim otvorenim učilištem osigurati prekvalifikacije i novo osposobljavanje, a ovom mjerom omogućujemo upis svim korisnicima u bilo koji program osposobljavanja uz sufinanciranje dvije trećine od strane grada', rekla je Dolenec.

Druga mjera dolazi u sklopu Plavog ureda, riječ je o edukaciji kako pokrenuti vlasiti posao.

'Nudimo edukaciju i mentoriranje jedan na jedan, kako bi lakše pokrenuli vlastiti posao, ako se za to odluče', rekla je Dolenec.

Drugi dio mjera odnosi se na potpore

'Ideja je da se putem HZZ-a omogući potpora za samozapošljavanje iako korisnici još uvijek imaju naknadu iz mjere, što do sada nije bilo moguće. Potpora očuvanja obrtničke djelatnosti je posljednja potpora koju nudimo", rekla je Dolenec i dodala da će se u ovoj mjeri omogućiti dodatno bodovanje za korisnike mjere roditelj odgojitelj, kao i to da će iznos potpore biti veći ako ste korisnik mjere.

Sve informacije bit će na stranicama grada od 15. rujna.

  • +4
Danijela Dolenec Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic