EPIDEMIJA koronavirusA

Stožer objavio: U Hrvatskoj 333 novooboljela, preminulo čak sedam osoba

02.10.2020 u 07:47

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježeno je 333 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1446

Stanje po županijama

  • Sisačko-moslavačka županija - 59
  • Grad Zagreb - 56
  • Vukovarsko-srijemska županija - 30
  • Splitsko-dalmatinska županija - 29
  • Primorsko-goranska županija - 27
  • Zagrebačka županija - 20
  • Dubrovačko-neretvanska županija - 14
  • Osječko-baranjska županija - 12
  • Požeško-slavonska županija - 7
  • Bjelovarsko-bilogorska županija - 7
  • Zadarska županija - 6
  • Šibensko-kninska županija - 4
  • Varaždinska županija - 4
  • Koprivničko-križevačka županija - 3
  • Brodsko-posavska županija - 3
  • Istarska županija - 0

11.46 Grad Zagreb zabilježio je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Cecilija Rotim iz NZJZ dr. Andrija Štampar izvijestila je da su se zarazili i jedan učenik i pomoćnik u nastavi. Zbog tih slučajeva u izolaciji je 30 učenika, učitelj i 7 pomoćnika u nastavi.

11.45 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. U dva slučaja radi se o bliskim obiteljskim kontaktima, koji su oboljeli u karanteni, a u druga dva slučaja radi se o osobama srednjih godina nepoznatog izvora zaraze. Svi se liječe kod kuće.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji je sada 24, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze 4 osobe, a na liječenju kod kuće 20 osoba.

U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije, kao bliski kontakti zaraženih, trenutno se nalazi 261 osoba.

11.33 U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 3281 testiranih uzoraka potvrđeno 238 zaraze koronavirusom, a dva pacijenta oboljela od covida-19 umrla su, objavila je u četvrtak slovenska vlada. <<< Cijeli članak >>>

11.25 Na području Vukovarsko-srijemske županije novih je 30 slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić rekavši kako je epidemiološka situacija u županiji zadnjih dana pogoršana, ali ne i neočekivana. Među novozaraženima 24 su osobe s područja grada Vinkovaca, tri iz Tovarnika te po jedna iz Bokšića, Županje i Nuštra.

'Situacija je međutim pod kontrolom jer je velika većina novopozitivnih osoba iz bazena onih osoba koje se nalaze u samoizolaciji, a posljedica je krizmi i prve pričesti održanih prije dva tjedna u Vinkovcima', rekao je Kelić na konferenciji za novinare.

11.22 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; dvije osobe s područja Grada Šibenika te dvije osobe koje borave u Šibeniku, a prebivalište im je drugdje.

Trenutno je 14 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Dvije osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 100 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 72 osobe.

11.10 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS - CoV-2. Riječ je o dvije osobe iz opće populacije sa šireg koprivničkog područja te jednoj osobi iz opće populacije s križevačkog područja.

Tijekom večernjih sati očekuju se i nalazi izuzetih uzoraka osoba smještenih u objektu trgovačkog društva s područja općine Legrad u kojem će inspekcija Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike danas provesti nadzor. U spomenutom objektu je provedena epidemiološka obrada te je isti stavljen pod mjeru izolacije. Također, za sve korisnike i zaposlenike je izrečena epidemiološka mjera samoizolacije.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 229 slučajeva bolesti COVID-19, trenutno je 22 aktivnih slučajeva, a na bolničkom liječenju su četiri osobe.

10.48 Stožer Istarske županije donio je odluku da se dozvoli povratak gledatelja na utakmice, no na tribinama će ih moći biti do 100.

Stožer je donio odluku o odigravanju sportskih utakmica sa do 100 gledatelja, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških uvjeta (osobito vođenja evidencije o ulascima u sportsku dvoranu, postavljanja dovoljnog broja dozatora s dezinficijensima za ruke na dostupna i vidljiva mjesta, te mjerenje tjelesne temperature gledateljima i ostalima) te uz zadovoljenje posebnih uvjeta da je dozvoljeno do 100 gledatelja na tribinama sportskih dvorana u Istarskoj županiji u vrijeme odigravanja sportskih utakmica, ukoliko su zadovoljeni uvjeti dovoljnog broja odgovornih osoba/redara koji će kontrolirati raspored sjedenja gledatelja na propisanom razmaku te voditi računa da ne dolazi do grupiranja ljudi pri ulazu/izlazu u/iz sportske dvorane.

10.30 U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 7 novih slučajeva zaraze COVIDOM 19. Riječ je o 5 osoba s područja grada Bjelovara te 2 osobe s područja općine Rovišće. Od novozaraženih osoba dvoje je učenika.

Što se tiče dvije novozaražene osobe s područja općine Rovišće, riječ je o korisnicama jednog manjeg privatnog doma za starije osobe gdje je, također, u tijeku daljnja epidemiološka obrada.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zaraženo je 44 osobe koronavirusom.U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 520 osoba.

10.29 U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri (3) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (1), općina Davor (1) i općina Sibinj (1).

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 641, dok je broj aktivnih slučajeva 25 (isto kao i prethodni dan). Hospitalizirano je 7 osoba (1 osoba više nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko- posavske županije nalaze ukupno 342 osobe (93 osobe više nego prethodni dan).

10.14 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i dvije ženske osobe iz Dubrovnika (za dvije je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Konavala (utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (utvrđena ep. veza) te šest muških i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je osam osoba – dvije iz Dubrovnika, dvije iz Ploča, dvije iz Metkovića, jedna osoba iz Župe dubrovačke te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirano je 14 569 uzorka. U samoizolaciji su 233 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije.

10.05 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije do danas evidentirano je 836 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 557 osoba, a 17 ih je preminulo. Trenutno su aktivna 262 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 20 osoba (1 Grad Samobor, 2 Grad Zaprešić, 5 Grad Velika Gorica, 8 Grad Dugo Selo, 2 Grad Vrbovec, 2 Općina Brckovljani), a izliječena je 1 osoba.

Od 20 novooboljelih osoba 11 su kontakti prethodno oboljelih, 2 su slučaja zaraze povezana s privatnim proslavama, 1 je slučaj povezan s boravkom na obali, a 1 s boravkom u bolnici, dok je za 5 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 63 osobe.

10.00 U posljednja 24 sata zabilježeno je 333 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1446.

Među njima je 286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenta. Preminulo je 7 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 17160 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 291 preminulo, ukupno oporavilo se 15423 osoba, od toga 205 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 8266 osoba.

Do danas je ukupno testirano 317 199 osoba, od toga 4793 u posljednja 24 sata.

9.56 Ni učinkovito cjepivo za koronavirus neće u proljeće vratiti život u normalu, upozorila je u četvrtak skupina vodećih znanstvenika britanskoga Kraljevskog društva. <<< Cijeli članak >>>

9.43 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 421 obrađeni test danas je 29 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 16, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 4, Makarske 1, Vrgorca 1, Dugopolja 1, Jelse 1, Klisa 1, i Podstrane 1 osoba.

Od 29 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 18 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 938 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 35 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 69 godina. Osoba je uz nekoliko komorbiditeta bila pozitivna i na COVID infekciju.

9.34 Na području Zadarske županije šest je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o 4 ženske i 2 muške osobe sa područja Grada Zadra (3), Biograda (2) i Sukošana (1). Ukupno je testoran 151 uzorak, obaviještava Stožer Zadarske županije.

9.25 U Primorsko-goranskoj županiji danas je 27 novozaraženih osoba, sedam su korisnici doma za starije u Delnicama, troje je zaposlenika Doma koji su bili u samoizolaciji,13 novozaraženih su kontakti prethodno zaraženih, a za troje se utvrđuje izvor zaraze. Devet je osoba ozdravilo, a jedna osoba iz doma u Delnicama je umrla u bolnici.

9.09 Osam posto zaraženih koronavirusom u Indiji odgovorno je za gotovo dvije trećine infekcija u zemlji, što govori o opasnosti "super širitelja", ocijenili su u četvrtak znanstvenici u studiji. Studija, objavljena u američkom znanstvenom časopisu Science, pokazuje i da su djeca do 14 godina, čini se, najveći širitelji virusa. <<< Cijeli članak >>>

9.06 Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 242 uzorka od kojih je 12 pozitivno na koronavirus. Četiri osobe su sa šireg područja Osijeka, po dvije iz Donjeg Miholjca, Našica i općine Trnava te po jedna s područja Đakova i općine Magadenovac.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 25 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je troje na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 24 nova kontakta, pa je trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji 506 osoba.

9.04 U Zagrebu je zabilježen prvi slučaj širenja virusa među djecom u jednoj osnovnoj školi. Naime, dvoje osnovnoškolaca iz istog razreda pozitivno je na covid-19, a epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pokušavaju saznati tko se prvi zarazio. <<< Cijeli članak >>>

8.56 Američki predsjednik Donald Trump najveći je pokretač dezinformacija o covidu u svijetu, pokazala je studija sveučilišta Cornell. <<< Cijeli članak >>>

8.50 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 161 uzoraka briseva (92 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih.

Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 9 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 89 osoba.

8.44 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 87 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 81 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 509 osoba, a ukupno je testirano 9306 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 89 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih.

8.38 U Sisačko-moslavačkoj županiji 59 je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, stoji u Izvješću stožera. Od toga je 58 osoba s područja županije, a jedna osoba je s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od pedeset i osam novooboljelih osoba s područja županije, četrdeset i pet osoba su s područja grada Popovače od čega najveći broj čine osobe s područja naselja Gornja Jelenska, pet osoba je s područja grada Kutine, četiri osobe su s područja grada Siska, jedna osoba s područja općine Dvor, jedna osoba s područja općine Lekenik i jedna osoba s područja općine Topusko.

8.28 Češka je prijavila 3493 novozaraženih u četvrtak, što je najviša dnevna brojka od globalne pandemije koja je tu zemlju pogodila u ožujku, pokazuju podaci koje je u petak objavilo ministarstvo zdravstva. <<< Cijeli članak >>>

8.20 Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs iduća će dva tjedna biti u samoizolaciji jer je vozaču Ministarstva u četvrtak navečer potvrđena zaraza koronavirusom. <<< Cijeli članak >>>

8.05 Američki predsjednik Donald Trump objavio je noću na petak da je pozitivan na covid-19, a također i njegova supruga Melanija te da ide u karantenu.

"Večeras, prva dama i ja testirani smo i pozitivni smo na covid-19", napisao je na Twitteru predsjednik prve svjetske sile. <<< Cijeli članak >>>

7:57 Danska vlada priopćila je da planira ubiti do milijun nerceva, srodnika vidre i kune koje se na farmama uzgajaju zbog krzna, kako bi spriječila daljnje širenje koronavirusa. Vlada je zabrinuta zbog prijenosa virusa s te životinje na čovjeka nakon dva takva slučaja u Nizozemskoj početkom ove godine. >>> Cijeli tekst <<<

7:43 U četvrtak zabilježena su 234 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 1.325. Među njima je 297 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Testirane su 5.322 osobe.

  • +17
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

7:12 Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je i sastanak epidemiologa i ugostitelja koji će se održati u petak te odgovorio razmatra li se neka vrsta zabrane točenja alkohola i pušenja u zatvorenim prostorima. 'U ovom trenutku se o tome ne razgovara, ali isto tako ću reći, da epidemiolozi raspolažu s tim, ali i mnogim drugim mjerama, ukoliko će biti potrebne. Sadašnja epidemiološka situacija je takva da u Stožeru nismo razgovarali ni o ograničenju točenja alkohola, a ni o zabrani pušenja', kazao je.