tu smo - gdje smo

Ćorušić nakon najcrnjeg dana: Mjere nisu zakašnjele, ali ih se narod ne pridržava

12.12.2020 u 19:02

Bionic
Reading

Hrvatska ima najviše aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti na 100.000 stanovnika u protekla dva tjedna među europskim zemljama, pokazuju podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljeni u subotu kada smo zabilježili i najveći broj preminulih u jednom danu, 78. Najgori dan i crni rekord te hoće li zdravstveni sustav izdržati, komentirao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb

'U ovom trenutku pandemije više od 250 naših zaposlenika je raspoređeno u druge bolnicama, prvenstveno u Zagrebu, ali nešto je otišlo i u druge županije. Jednostavno moramo surađivati, ali polako osjećamo da smo i mi kadrovski iscrpljeni jer uz ovih 250, imamo oko 100 koji su pozitivni na koronavirus i oko 200 koji su u samoizolaciji. Ali još uvijek se dobro nosimo', komentirao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb za RTL Danas koliko zbog pandemije trpi cijeli zdravstveni sustav.

Ističe kako su Ministarstvu zdravstva poslali zahtjev s popisom svih respiratora koje imaju. To je, kaže, u travnju ove godine bilo 146, za vrijeme lockdowna.

'31 smo posudili drugim bolnicama i treba ljudima reći da su respiratori vezani uglavnom za anesteziološke aparate, jedinice intenzivnog liječenja i nešto ih ima u sobama za buđenje nakon operacije. Prema tome, nama su sada uska grla postale jedinice intenzivnog liječenja jer jednostavno tamo gdje imate osam postelja s osam respiratora, sada je šest. Nastala je redukcija programa i nemoguće je to izbjeći', rekao je Ćorušić.

Ravnatelj zabrinut i oko visokog broja preminulih od posljedica bolesti COVID-19.

'Zaista brojke nisu obećavajuće, one su realne. Hrvatska je tu gdje je. Mislim da je jedini način da se smanji broj umrlih da svi zajedno poštujemo mjere propisane od strane Vlade', izjavio je Ćorušić.

Broj novozaraženih i dalje ne pada usprkos zatvaranjima kafića, restorana i drugih objekata u kojima se ljudi mogu družiti.

'To je bila izjava: 'Dva tjedna su ključna'. Osobno mislim da će ove mjere dati rezultate, pogotovo redukcija posjetitelja u shopping centrima. Ono što je važno reći, mi se kao zajednica moramo držati mjera i ako kazne za prekršitelje budu strože. Narod najbolje razumije kada se krsne po džepu. Ja nisam epidemiolog i jesmo li zakasnili ili nismo, to pitajte ljude iz Stožera', rekao je Ćorušić i dodao:

'Mjere nisu zakašnjele, samo ih se narod ne pridržava'.