PRAZNIKA RADA

Uživajte u prvom dijelu dana jer već popodne mogući su pljuskovi; doznajte i gdje očekivati gužvu u prometu

01.05.2018 u 07:01

Bionic
Reading

Ako mislite uživati na otvorenom po mogućnosti uz tradicionalni prvomajski grah ili roštilj, pazite da vas ne smoči kiša. Naime u prvom dijelu dana biti će sunčano i stabilno, no poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Oni koji se vraćaju s produženog vikenda mogu očekivati gužve u prometu. Doznajte gdje

U Hrvatskoj će danas biti djelomice sunčano, uz postupni porast naoblake sa zapada. U unutrašnjosti su poslijepodne mogući pljuskovi. Vjetar je slab do umjeren jugozapadni, u Slavoniji i Dalmaciji jugoistočni, a duž obale ponegdje sjeverozapadni, osobito poslijepodne. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C, na krajnjem istoku malo viša.

Prognoza po većim gradovima Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Na zagrebačkom području biti će pretežno sunčano, u drugom dijelu dana uz umjerenu naoblaku. I dalje ne posve stabilno pa je na širem gradskom području poslijepodne moguć i poneki lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 26 °C.

U srijedu će na Jadranu sunčano i uglavnom suho, a na kopnu su mogući lokalni pljuskovi. Od četvrtka oblačnije uz povremenu kišu i pljuskove koji lokalno mogu biti obilniji. Malo manje toplo.

HRT javlja kako će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne je uz umjeren razvoj oblaka mala vjerojatnost za poneki pljusak. Bit će većinom vrlo toplo, ali ipak uz temperaturu malo nižu nego prošlih dana.

U središnjoj Hrvatskoj biti će pretežno sunčano, a poslijepodne uz više oblaka mala je vjerojatnost za kratkotrajne pljuskove. Jutarnja temperatura od do °C, a poslijepodnevna oko 25 °C.

Barem djelomice sunčano bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. Uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne su u gorskim krajevima mogući lokalni pljuskovi, a malo kiše prema večeri te u noći može pasti i na sjevernom Jadranu. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od 8 do 11 °C, na moru od 13 do 16 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C.

U Dalmaciji će biti pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Mala je vjerojatnost za poneki pljusak u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni, a more malo valovito. Poslijepodnevna temperatura između 24 i 26 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano, uz temperaturu između 25 i 28 °C. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni.

Prometna prognoza: Evo gdje će se stvarati gužve

Pojačan promet u povratku s produženog vikenda očekuje se tijekom utorka, 1. svibnja osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima zbog čega bi moglo biti čekanja na izlasku s autocesta na naplatnim postajama Lučko (A1 Zagreb-Split-Ploče), Zagreb-Istok (A3 Bregana-Lipovac) i Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj). Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zastoji su mogući zbog radova na dionicama između čvorova Delnice i Ravna Gora, Ravna Gora i Vrbovsko, te u zoni čvora Bosiljevo 2.

Zbog mogućih gužvi vozačima HAK savjetuje da za povratak u smjeru Zagreba biraju jutarnje sate, a ne poslijepodnevne sate, jer su na brojnim dionicama autocesta, državnih i ostalih cesta u tijeku su radovi na obnovi kolnika, pa se zbog privremene regulacije očekuje vožnja u koloni, uz moguće zastoje. Vozače pozivaju na dodatni oprez i strpljenje.

Gužvi i čekanja bit će na ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Županja, Ličko Petrovo Selo, Maljevac) i sa Srbijom (Bajakovo, Tovarnik). Na izlasku iz zemlje gužvi bi moglo biti na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Rupa, Pasjak, Kaštel, Bregana i Macelj. U Sloveniji je praznik i u srijedu, 2. svibnja kada također očekujemo pojačan promet osobito na cestama u Istri i sjevernom Jadranu te na graničnim prijelazima.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t bit će na Praznik rada u utorak, 1. svibnja od 14 do 23 sata na važnijim cestovnim pravcima u priobalju uključujući Jadransku magistralu (DC8). Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1.

U trajektnom i katamaranskom prometu ne očekuju se poteškoće.