PODUZETNIK IZ 'REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE'

Uzeo kredit od 28 milijuna kuna i pobjegao u Srbiju

29.05.2009 u 09:06

Bionic
Reading

Dragan Čičić, srbijanski poduzetnik, koji je godinama radio u Petrinji, 2002. od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dobio je kredit od 28 milijuna kuna koji nikada nije vraćen. Tek nakon sedam godina HBOR je pokrenuo ovrhu nad tvrtkom Drvoplast iz Petrinje

Dragan Čičić poslovni je čovjek koji je upravljao dijelom naftnog biznisa u tzv. Republici Srpskoj Krajini. Nakon Oluje, Čičić je otišao u Srbiju i uključio se u rad JUL-a, stranke Miloševićeve supruge Mire Marković te nastavio poduzetnički rad i razvoj svoje tvrtke u Kraljevu. Nakon izbacivanja iz te stranke, 2000. godine svoje poslove većinom seli u BiH, a ubrzo i u Hrvatsku, gdje ga lokalni političari, ali i određene državne strukture, objeručke prihvaćaju.

Godine 2002. pokreće proizvodnju plastičnih folija u rodnoj Petrinji te vrlo brzo uspijeva dobiti kredite za taj projekt. Novac dobiva potkraj godine unatoč blokadi računa same tvrtke, a ostaje nejasno je li novac uopće uplaćen na račun Drvoplasta. HBOR mu krajem 2004. otkazuje kredit jer je otkriveno nenamjensko trošenje.

Tvrtka odlazi u stečaj, a dio strojeva, kupljenih sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvoj, mjesto nalazi u Čičićevoj tvrtki u Kraljevu. Protiv Dragana Čičića i njegove supruge Đurđice DORH je podnio i kaznenu prijavu zbog gospodarskih malverzacija, a on traži zaštitu od Sanadera ističući da je žrtva političkog progona, piše Večernji list.

Čičić je financirao srpsku pobunu u Petrinji te je bliski suradnik Milana Martića. Nedaleko od njegove vikendice pronađena je masovna grobnica s tijelima ubijenih Hrvata.