NAJMLAĐA DRŽAVA NA SVIJETU

Uzbuna u UN-u zbog rata u Južnom Sudanu

24.12.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Samo dvije i pol godine nakon što je stekao neovisnost, Južni Sudan na rubu je građanskog rata. To je više-manje sukus izvješća stranih agencija i Ujedinjenih naroda koji nastoje pokrenuti pregovore među sukobljenim stranama aktualnog predsjednika Salve Kiira i bivšeg potpredsjednika Rieka Machara

Naime, pobunjeničke snage bivšeg potpredsjednika Rieka Machara preuzele su nedavno kontrolu nad glavnim nalazištima nafte u državi Unity, a prihodi od nafte čine čak 99 posto nacionalnog proračuna. Kako prenose AFP i Reuters, vojska pod vodstvom aktualnog predsjednika Salve Kiira pripremala je početkom tjednu veliku ofenzivu s ciljem zauzimanja Bora i Bentie, važnih naftnih nalazišta.

UN je upozorio da je situacija visoke napetosti dovela do toga da 45.000 civila u zemlji trenutno zahtijeva humanitarnu pomoć i zaštitu. Strane sile, u prvom redu SAD, rade na evakuaciji svojih državljana, mahom smještenih u glavnom gradu Jubi. Posebni izaslanik SAD-a za Južni Sudan, Daniel Booth, potvrdio je za strane agencije da je predsjednik Kiir spreman započeti pregovore s Macharom o završetku sukoba koji traju od sredine prosinca. Bivši potpredsjednik također je izrazio spremnost za mirovne pregovore pod uvjetom da aktualna vlast oslobodi njegove političke saveznike, zatočene u Jubi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u utorak upućivanje dodatnih 5.500 vojnika i 423 policajaca u UN-ovu misiju u Južnom Sudanu. Vijeće sigurnosti UN-a je u noći s ponedjeljka na utorak počelo hitne konzultacije o Banovu zahtjevu za jačanje vojnih, policijskih i logističkih kapaciteta misije u Južnom Sudanu koji sve dublje tone u građanski rat unatoč intenzivnim međunarodnim naporima, dvije i pol godine nakon proglašenja neovisnosti od Sudana. Nove bi snage ojačale misiju od 7.000 pripadnika plavih kaciga i 700 policajaca. 

Europska komisija najavila je jučer da će uplatiti 50 milijuna eura za potrebe rješavanja humanitarne krize u Južnom Sudanu.


Klikni za uvećanje