ISLAMISTI NA ULICAMA

Uzbuna u Njemačkoj zbog 'šerijatske policije'

13.09.2014 u 09:01

Bionic
Reading

Pojava skupine muslimanskih mladića koji se nazivaju 'Sharia Police' odnosno 'Šerijatska policija' u njemačkom gradu Wuppertalu izazvala je brojne reakcije političara i javnosti, koje brinu potencijalni džihadisti u Njemačkoj

U urbanoj pustinji u koju se pretvaraju neki gradovi Rurske oblasti poput Duisburga i Wuppertala, sve više prostora za sebe pronalaze radikalni islamisti. Stvaraju se getoizirane četvrti u kojima se zna stvoriti paralelno društvo, a svemu ne pomaže ni činjenica da su iz pokrajine Nordrhein-Westfalen otišli mnogi industrijski poslovi te da neki gradovi gube stanovnike i socijalne strukture koje su ih činile podnošljivima za život.

Zato nitko nije bio previše iznenađen kada se prošli tjedan u Wuppertalu pojavila skupina muslimanskih mladića od 19 do 33 godine koji su se nazvali Šerijatska policija i odlučili patrolirati ulicama svojeg kvarta, kako bi odvratili vršnjake od grijeha. Odjeveni u narančaste prsluke s natpisima 'Sharia Police', mladići su ispred disko-klubova opominjali djevojke da ne piju alkohol i pokriju kosu, isticali su da je grijeh i slušanje muzike i verbalno utjerivali još par ekstremističkih pravila. Svoju su akciju i snimali te snimku objavili na Youtubeu, a i na Facebooku su se pohvalili patroliranjem ulicama Wuppertala te su izazvali i velik interes njemačkih medija.

S obzirom na to da je iz Njemačke u Siriju otišlo oko 400 ljudi da se priključi džihadistima Islamske države, tamošnja se javnost opet pita koliko su muslimani integrirani u njemačko društvo i koliko je među njima potencijalnih terorista.

'Salafistička scena u Njemačkoj raste. Prije svega ona u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji. Ultraortodoksna struja islama ovdje broji oko 1.800 pristaša – najviše u Wuppertalu. Salafisti odbijaju demokraciju budući da ju je izmislio čovjek – samim time oni ne djeluju u skladu s Ustavom te bi ih zbog toga pod hitno trebalo ukinuti. Dovođenje u pitanje države kao takve i njezina monopola moći neprihvatljivo je i samim time ispravne su političke reakcije na fenomen koji se pojavio u Wuppertalu. Šerijatski prsluci trebali bi biti ocijenjeni kao uniforme, a zastrašujući grupni nastupi kao prekršaj zakona o okupljanju', napisao je za Deutsche Welle Volker Wagener.

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung također je pozvao na reakciju s obzirom na to da je prva izjava iz lokalnog Državnog tužiteljstva da se ljude ne može uhititi zbog mirnog agitiranja za poštovanje religijskih pravila te da Šerijatska policija ne krši nijedan zakon.

'Šerijatska policija' još je i podijelila letke na kojima je pisalo 'Sharia Controlled Zone' u kvartu Westenu, nakon čega je policija pojačala svoju prisutnost u centru Wuppertala. Načelnica policija Birgitta Radermacher  naglasila je da samo država ima monopol na nasilje i provođenje zakona, a gradonačelnik Peter Jung (CDU) cijeli je događaj 'najoštrije osudio': 'Oni žele provocirati i nametati nam svoju ideologiju. To im nećemo dozvoliti.' 

O cijelom slučaju oglasili su se i s razine savezne vlade. Ministar policije Thomas de Maiziere i ministar pravosuđa Heiko Maas izjavili su da se 'u Njemačkoj neće trpjeti šerijat' te da će država zabraniti takve akcije. Za zabranu 'Šerijatske policije' zauzeo se u intervjuu za Welt am Sonntag i šef parlamentarne frakcije CDU Volker Kauder

U skladu s time najavljeno je i da će Ministarstvo unutarnjih poslova proglasiti Islamsku državu terorističkom organizacijom i zabraniti je, kao i sve njezine simbole u Njemačkoj. To bi značilo da bi korištenje zastave IS-a postalo kazneno djelo. Podržavatelji IS-a u Njemačkoj proteklih su tjedana izvršili nekoliko napada na Jezide i Kurde koji žive u Njemačkoj, što također zabrinjava sigurnosne službe. Islamsku državu i 'Šerijatsku policiju' u Wuppertalu javno je osudio Centralni savjet muslimana u Njemačkoj, no mladi džihadisti ionako ne poštuju umjerene muslimane i njihove organizacije.