NEPOZNATI POČINITELJ

Užasavajuće prijetnje vodstvu hrvatske manjine u Srbiji: 'Ima da dođem sa automatom...'

11.03.2021 u 13:50

Bionic
Reading

Nepoznati pošiljatelj uputio je u četvrtak ujutro prijetnju vodstvu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u kojoj navodi da će ih „pobiti automatom“, nakon što je čelništvo hrvatske zajednice ovih dana već bilo na meti prijetnji zbog zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu

Uz vulgarne riječi i uvredljive psovke na nacionalnoj osnovi pošiljatelj, pod nadimkom 'zavetnik', u mail poruci uz ostalo poručuje: "Ima da dođem sa automatom u prostorije tog vašeg smrdljivog ustaškog udruženja i da vas sve pobijem ko stoku“.

„Ne dajemo ovako čemu ni povoda ni razloga. Niti smo davali! Samo smo, sukladno demokratskim standardima i u okvirima zakonskih propisa, artikulirali interese i zalagali se za ostvarenje prava Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji“, priopćeno je ovim povodom iz ureda DSHV-a.

"Zbog isključenosti iz procesa donošenja odluka i nemogućnosti djelovanja unutar institucija, možemo tek da upoznamo javnost", dodaje u priopćenju DSHV ističući kako "očekuje osudu od predstavnika vlasti, zaštitu policije i sankcije za vinovnike".

Predsjednik Žigmanov prijavio MUP-u najnoviju prijetnju jezivog sadržaja dobivenu na službenu e-mail adresu DSHV-a I?...

Objavljuje DSHV - Demokratski savez Hrvata u VojvodiniČetvrtak, 11. ožujka 2021.

Također se poručuje da ovakve i slične aktivnosti neće zastrašiti DSHV, nego će "osnažiti naše aktivnosti i posvećenost za boljitak ovdašnjih Hrvata, a na ničiju štetu, te za unaprjeđenje ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa".

Prijetnje vodstvu hrvatske manjine stižu od pokretanja inicijative da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u gradu Subotici.

Tome se protivi hrvatska zajednica u Srbiji koja drži da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik, te da se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Po uzoru na načelo pozitivne diskriminacije koju po pitanju jezika gradska vlast u Subotici uvodi za Bunjevce ne-Hrvate, čelnici DSHV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeće (HNV) zatražili su od predsjednika Srbije i državnih tijela da se hrvatski uvede u službenu uporabu u Somboru, Apatinu, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine.

Takav zahtjev negativno je ocijenjen u srbijanskoj javnosti, nakon čega su na adrese institucija hrvatske manjine počele pristizati prijetnje pojedinaca, no kritički su o tome govorili i predstavnici pojedinih državnih tijela i vladajućih stranaka.

Te je prijetnje u srijedu osudio ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

U razgovoru sa predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić on je pružio „snažnu potporu tamošnjoj hrvatskoj zajednici te izrazio nadu kako će oni koji su upućivali prijeteće poruke biti pronađeni i sankcionirani“.

Za sada nema nikakvih službenih reakcija srbijanskih vlasti na ove događaje, kao ni na prosvjednu notu koju je već ranije, zbog inicijative o proglašenju bunjevačkog govora službenim jezikom u Subotici, uputilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.