UN I SVJETSKA BANKA

Užasavajuće posljedice Covida-19: Ekstremno siromaštvo i milijuni djece na prisilnom radu

12.06.2020 u 10:07

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi upozorili su u petak da bi milijuni djece mogli biti primorani na rad zbog pandemije koronavirusa čime će se ugroziti višegodišnji napori protiv te prakse.

"Kako pandemija bude pustošila obiteljske prihode, mnogi bi mogli pribjeći dječjem radu", upozorio je Guy Ryder, direktor Međunarodne organizacije rada (ILO) na Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada.

"Socijalna zaštita je od vitalne važnosti u krizama jer pruža pomoć najranjivijima."

Broj djece koja su bila primorana na rad značajno je smanjen s 246 milijuna na 152 milijuna od 2000. godine, navodi ILO. "Ovo postignuće sada je u opasnosti zbog pandemije", upozoravaju iz UN-a.

Kako bi se spriječio porast eksploatacije djece, UN je pozvao vlade da ne zanemare taj problem.

Brazil je u lipnju pokrenuo nacionalnu kampanju protiv dječjeg rada. Pjesmu o dječjem ropstvu napisali su im reperi Emicida i Drik Barbosa.

Nedavno ubojstvo osmogodišnje djevojčice u Pakistanu koja je ilegalno radila kao sluškinja natjerala je vlasti da predlože izmjenu zakona.

"Sve je više siromašnih, škole se zatvaraju i smanjuje se dostupnost socijalnih usluga pa se sve više djece tjera na rad", rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

Prema studiji i podacima Svjetske banke, očekuje se da će broj ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu ove godine porasti sa 40 na 60 milijuna zbog covida-19.