koronavirus

Užas u Španjolskoj: Nađene napuštene starije osobe i nekoliko tijela u domovima umirovljenika

23.03.2020 u 22:39

Bionic
Reading

Pripadnici španjolske vojske pronašli su napuštene starije osobe i nekoliko tijela u domovima umirovljenika koje je zahvatila epidemija novog koronavirusa, rekla je u ponedjeljak španjolska ministrica obrane.

"Nećemo imati razumijevanja za ovakvo postupanje s korisnicima tih domova", rekla je Margarita Robles na televiziji Telecinco.

"Vojska je u obilasku nekih domova mogla vidjeti potpuno napuštene starce, pa i tijela u posteljama", rekla je ne otkrivajući pojedinosti.

Državno odvjetništvo je najavilo "istragu kojom će se utvrditi težina djela".

Neki španjolski mediji pišu da u slučaju sumnje na koronavirus protokol predviđa da se tijela umrlih ne diraju do dolaska liječnika i pogrebnika. No s obzirom na velik broj umrlih, pogrebnici ponekad kasne s dolaskom.

Vojska je bila zadužena za dezinfekciju domova umirovljenika pošto su desetci umrlih prijavljeni u nekoliko ustanova, napose u Madridu i u autonomnoj zajednici Castilla-La Mancha, u srednjoj Španjolskoj.

  • +17
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Kiko Huesca

"Domovi za starije su apsolutni prioritet za vladu, strogo ćemo nadzirati te ustanove, mobilizirali smo sve kapacitete", rekao je na tiskovnoj konferenciji ministar zdravstva Salvador Illa.

Španjolska je nakon Italije najteže stradala u pandemiji koronavirusa u Europi, s više od 33.000 prijavljenih slučajeva i gotovo 2.200 mrtvih od 13. veljače.