ŠTRAJK!

Uz pratnju bubnjeva kreće još jedna pobuna filozofa

06.07.2011 u 07:46

Bionic
Reading

Sveučilište u Zagrebu neće na jesen započeti predavanja ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa akademsku zajednicu ne počne gledati kao partnera u izradi spornih zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu. Odlučio je to nakon maratonske sjednice Senat Sveučilišta, i to gotovo jednoglasno

Suzdržani su bili jedino studenti, članovi Senata koji su apelirali na sve ostale članove da unatoč blokadi nastave ipak održe ispitne rokove na jesen. Održavanje ispita zatražili su i za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu čije je Fakultetsko vijeće izglasalo prekid studijskog procesa od danas, kada počinje i štrajk manjinskog sindikata Akademska solidarnost.

Štrajkaši s radom prestaju u osam sati, u 9.30 će oblijepiti zgradu Fakulteta transparentima uz glazbenu pratnju bubnjeva, a u podne planiraju pred Sabor gdje će službeno urudžbirati materijale Akademske solidarnosti.

Vrijeme odabrano za dolazak u Sabor ne može biti bolje s obzirom na to da samo sat kasnije počinje saborski Odbor za obrazovanje, na kojem će se raspravljati o spornim Fuchsovim zakonima. Dokad će totalna blokada Filozofskog fakulteta trajati, nije poznato. I sindikat, ali i Vijeće, više su puta istaknuli da žele povlačenje zakona iz procedure, na što ministar Radovan Fuchs ne pristaje.

Saborski Odbor za obrazovanje bit će pravo mjesto za doznati je li 'ucjena' uspjela. Nije isključena mogućnost i da senati drugih sveučilišta postupe slično kao i zagrebačko te izglasaju blokadu nastave na jesen. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa napominju da dani u štrajku neće biti plaćeni, pozivaju sve da vode brigu o interesima studenata te da im ispite ipak održe. Isto tako, u Ministarstvu upozoravaju da je svaka odluka o obustavi nastavnog procesa ili nepočinjanju nove akademske godine ne samo protuzakonita nego i protuustavna jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk.

Nisu svi unutar akademske zajednice za štrajk: neki ga doživljavaju previše radikalnim, a neki čak smatraju da su zakoni dovoljno dobri da idu u Sabor.