'KONSTRUKTIVNA SUZDRŽANOST'

Uz Milanovića, protiv obuke ukrajinskih vojnika su Mađarska i Austrija: 'EU je upregnut u kola američkih interesa'

19.10.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Nakon što su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova Europske unije odlučili pokrenuti misiju obuke ukrajinskih vojnika u zemljama članicama, a tome se u utorak usprotivio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, donosimo i reakcije iz ostalih članica EU-a koje neće podržati ovu misiju

Podsjetimo, Milanović je u utorak rekao kako mu se ne sviđa prijedlog EU-a. 'Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Konkretni smo i solidarni i to je to. Kao vrhovni zapovjednik neću to odobriti. Ali nisam čuo za prijedlog. No to mi se ne sviđa', rekao je hrvatski predsjednik.

Kako je javila novinska agencija MTI, mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó pojasnio je da je vlada u Budimpešti iskoristila mogućnost konstruktivne suzdržanosti. 'Ne blokiramo misiju, ali Mađarska u njoj neće sudjelovati i neće sudjelovati u troškovima. Ne mislimo da je dobra ideja sve što vodi eskalaciji', istaknuo je ministar, požalivši se kako je samo on u svom govoru koristio riječ 'mir' te opisavši raspoloženje na sastanku kao 'prilično ratoborno'.

Nešto konkretniji bio je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg, precizirajući da 'za sada' nije planirano sudjelovanje. Austrijsko ministarstvo obrane reklo je da nastavlja podržavati Ukrajinu 'u svjetlu solidarnosti i europskog jedinstva, ali i u okviru neutralnosti Austrije'. Zato će Austrija, rekli su, ukrajinskoj vojsci poslati zimske uniforme.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Većina umjerenih političkih stranaka u Austriji stala je uz ovu odluku vlade, braneći je argumentom neutralnosti. Ipak, predsjednik desne Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Herbert Kickl, poznate po tradicionalnoj bliskosti s ruskim oligarsima još iz vremena predsjedanja Jörga Haidera, upozorio je da je odluka ministara 'neodgovorno okretanje spirale eskalacije u opasnom smjeru'.

'Čak i ako vojska ne sudjeluje aktivno u obuci ukrajinskih vojnika, ministar vanjskih poslova Schallenberg svojom je podrškom ovoj misiji još jednom iznevjerio neutralnost Austrije. Austrijski porezni obveznici prisiljeni su financirati ovu iznimno opasnu misiju obuke kroz mirovnu pomoć EU-a. Do 2027. doprinosi Austrije ovom 'mirovnom fondu', koji EU sve više zlorabi kao ratni fond, iznosit će 175 milijuna eura. Schallenberg i premijer Nehammer slijepo su dopustili da budu upregnuti u kola američkih interesa s establišmentom EU-a. Cijena za to je uništenje našeg prosperiteta, našeg gospodarstva i radnih mjesta', kritizirao je Kickl.