ILČIĆ TUŽI SVE!

Uvrijeđen, traži naknadu štete od Kolarić, Pusića, Jovanovića, Sever...

05.12.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Stranka Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku i Ladislav Ilčić najavili su u subotu da će pokrenuti tužbe za uvredu protiv nekoliko političara i novinara jer smatraju da su govorom mržnje nanijele štetu Iličiću prikazavši ga kao rasista, fašista, nacista i ksenofoba pogrešno interpretirajući njegov nastup na N1 televizije, na kojoj je govorio o izbjeglicama i muslimanima.

Pokrenut će tužbe za uvredu i zatražiti naknadu štete od svake osobe koja je, kako navode, govorom mržnje nanijela štetu Ilčiću, kazneni progon po službenoj dužnosti od DORH-a kako bi se ustanovili elementi kaznenog djela te prijave Sudu časti Hrvatskog novinarskog društva protiv Zorana Pusića, Željka Jovanovića, Aleksandre Kolarić, Maje Sever i drugih osoba koje su prikazale Ilčića kao rasista, fašista, nacista i ksenofoba, te iznijele čitav niz neistina i krivih informacija na račun njegovih izjava na N1 televiziji.

"Hrast oštro osuđuje taj medijski linč i izražava zabrinutost činjenicom da se stavovi Ladislava Ilčića, koji ocrtavaju službeni stav europskih zemalja poput Poljske, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Austrije, u Hrvatskoj ne smiju niti izreći. Sloboda govora, misli i izražavanja u Hrvatskoj je ugrožena", navodi se u priopćenju. Drže kako je vidljivo da gotovo nitko tko je jučer kritizirao Ladislava Ilčića nije pogledao emisiju već da su svoje kritike temeljili na pogrešnim interpretacijama. Ilčić je, ističe se u priopćenju, kroz cijelu emisiju eksplicitno izražavao da su muslimani, a svakako i njihova djeca, jednako vrijedni kao i Hrvati. Isticao je činjenicu da postoje kulturološke razlike između različitih naroda. Nismo znali da je iznošenje te notorne činjenice zabranjeno ili toliko "politički nekorektno“ da se zbog toga diže takva hajka. Sama ta činjenica nikog ne diskriminira niti vrijeđa jer biti različit ne znači biti manje vrijedan, smatraju u Hrast-u. Navode, kako, dapače, Ilčić ističe kako muslimani imaju više djece što eksplicitno navodi kao pozitivnu pojavu.

"Iz konteksta je potpuno jasno da Ilčić, kad govori o muslimanima, govori o onima koji dolaze iz Afganistana, Irana te drugih azijskih i afričkih zemalja te ističe kulturološke razlike između njih i Hrvata koje činjenično postoje. Dapače, u drugim medijskim nastupima isticao je i kulturološke razlike između muslimana iz arapskih zemalja i muslimana iz Hrvatske. Isticanje kulturoloških razlika ne znači dijeljenje ljudi 'po vjeri i nacionalnosti', kao što napamet ističe Drago Prgomet koji se očito ne razumije u demografiju. Da je bar pogledao emisiju, onda bi vidio da se Ilčić nedvojbeno založio za pomoć svima koji su u nevolji", ističe se u priopćenju.

Ilčić smatra odnos hrvatskog društva i islamske zajednice u Hrvatskoj toliko dobrim da može biti pozitivan primjer za ostale države. Tijekom svojeg djelovanja u civilnom društvu Ilčić je odlično surađivao s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, naopominju u Hrast-u. "Smiješno je čitati kako gospoda Zoran Pusić i Željko Jovanović optužuju Ilčića za isključivost, a istovremeno tvrde da se s njim ne bi mogli zajedno voziti niti u tramvaju i da će napustiti sabornicu svaki put kad će Ilčić govoriti. Samim svojim izjavama pokazali su tko je isključiv. Ladislav Ilčić sigurno neće napuštati sabornicu kad će govoriti Jovanović", stoji u priopćenju Hrast-a.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić u petak je u Varaždinu, objašnjavajući svoju izjavu na N1 televiziji da su muslimani biološki neusporedivo jači od Europljana, rekao da muslimani u Hrvatskoj imaju sličan mentalitet našemu, ali da "arapski muslimani imaju značajno različit mentalitet od našega i sigurno je da bi moglo biti problema s njihovom socijalizacijom kao i u drugim zapadnim zemljama“. Ilčić je u petak na otvorenju novoga Park boutique hotela u Varaždinu rekao, među ostalim, novinarima da je Hrast prije 2,5 mjeseca izašao u javnost sa stajalištem da Hrvatska treba primiti sve izbjeglice kojima je u Siriji ugrožen život te da treba zatvoriti granicu za ekonomske migrante.