vjerovali ili ne

Uvođenjem eura sve bi moglo poskupjeti, ali ne i kazne - čak ni one za neprijavljivanje prijamnika HRT-u

12.08.2022 u 15:04

Bionic
Reading

Hrvatska će s prvim danom 2023. uvesti euro kao službenu valutu. Kako je već utvrđeno kuna će se mijenjati za euro po tečaju 7,53450 kuna. I dok svi opravdano strahuju da će uvođenjem eura doći do novog vala poskupljenja jedino što sasvim sigurno neće biti zaokruženo na viši iznos su kazne

Vidljivo je to i iz tri izmjene zakona koja je po hitnom postupku u javno savjetovanje jučer pustilo Ministarstvo kulture i medija. Riječ je o izmjenama Zakona o HRT-u, Zakona o muzejima, te Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. U svim spomenutim prijedlozima kazne se iz kuna mijenjaju u euro, a kada se preračunaju bit će nešto manje nego što su danas. Ako danas kao fizička osoba ne prijavite posjedovanje prijamnika ili koristite odjavljeni, kazna iznosi tisuću kuna, a za pravne osobe ona je pet tisuća kuna. Iznos od dvije tisuće kuna predviđen je kao kazna odgovornoj osobi u pravnoj osobi.

Kada se te kazne preračunaju u eure po gore spomenutom tečaju dobije se 132,73 eura, 663,61 eura odnosno 265,44 eura. Međutim, kazne će, kako stoji u prijedlogu izmjene zakona, biti 130 eura, 660 eura i 260 eura, odnosno po nekoliko eura manje nego što su sada. Isto tako, prekršaji za koje HRT može biti kažnjen iz različitih razloga u rasponu od deset tisuća do milijun kuna neće biti 1327 eura i 132.722 eura već 1320 eura i 132.720 eura.

Plaćanje eurima u kafiću Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Razlog zašto bi sve moglo biti skuplje nakon uvođenja eura, a jedino kazne manje leži u odredbi Zakona o uvođenju eura koji je na snagu stupio polovicom srpnja. Name, u njemu stoji kako se prilikom predlaganja zakona, podzakonskih propisa i općih akata koji sadržavaju prekršajne, kaznene i druge odredbe s novčanim kaznama te drugim novčanim obvezama njihov iznos preračunava iz kune u euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje nakon čega se dobiveni iznos zaokružuje na nižu deseticu.