JANŠA U BRUXELLESU

Uvođenje euroobveznica nije realno

23.05.2012 u 19:25

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u četvrtak nerealnima prijedloge za uvođenje euroobveznica kao rješenje za krizu u eurozoni

'Do uvođenja euroobveznica za koje neki misle da bi riješile sve njihove teškoće još je daleko. To bi zahtijevalo promjenu postojećeg sporazuma, a svi znamo što to donosi i kakva je procedura potrebna", rekao je Janša prilikom dolaska u Bruxelles, gdje će prisustvovati raspravi čelnika EU-a o načinima rješenja krize u eurozoni.

Janša je rekao da do uvođenja euroobveznica može doći tek nakon što se usklade monetarna i fiskalna politika u država članica eurozone i EU-a, te podržao ideju o tzv. 'projektnim obveznicama' koje za razliku od zagovornika euroobveznica predlaže njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Realnije od euroobveznica su projektne obveznice, kojima bi poticali investicije u prometne, energetske i komunikacijske mreže", rekao je Janša, dodavši da je bi ta ideja mogla biti prihvaćena u okviru mjera za poticanje rasta, o čemu će europski čelnici odlučivati na svom summitu idućeg mjeseca.