TREĆA SREĆA NA ODBORU ZA ZAKONODAVSTVO

Uvode li se preferencijalni glasovi na lokalnim izborima?

18.10.2016 u 20:06

Bionic
Reading

Saborski Odbor za zakonodavstvo ipak je u trećem pokušaju uspio osigurati kvorum i sve predlagatelje te raspraviti sva Mostova jamstva. Među njima je bilo i uvođenje i triju pereferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima, a sudeći po raspravi na sjednici odbora, preferencijalni glasovi mogli bi se uvesti i na lokalnim izborima

Iako se javno spominje već nekoliko godina, uvođenje preferencijalnih glasova na lokalnim izborima nije se našlo u Mostovu prijedlogu izmjena Zakona o lokalnim izborima. Taj zakon jedno je od Mostovih jamstava, no u smislu uvođenja zabrane kandidiranja za pojedine pravomoćne presude za neka kaznena djela. Uvođenje preferencijalnih glasova, i to njih tri umjesto dosadašnjeg jednog, Most predlaže samo za parlamentarne izbore.

'Nama je prihvatljivo da se uvedu i tri preferencijalna glasa na lokalnim izborima, ali je to trenutno zahtjevan posao i tražimo model kako to napraviti', kazao je predstavljajući izmjene Zakona o lokalnim izborima Mostov Miroslav Šimić.

Da bi se isti sustav trebao preslikati i na lokalne izbore, na sjednici Odbora za zakonodavstvo predložio je HNS-ov Milorad Batinić.

'Zašto preferencijalni glasovi ne idu na lokalnim izborima? HNS je pustio u proceduru izmjene zakona u tom smislu, odnosno da se na lokalnim izborima uvede jedan preferencijalni glas', kazao je Batinić.

SDP-ov Tomislav Saucha zapitao se zašto je tehnički nemoguće sada uvesti preferencijalne glasove na lokalnim izborima. 'DIP je preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima obradio u jednoj noći. Institucije taj posao mogu odraditi, a sustav će se prilagoditi. Pitanje je sad želite li doista to uvesti ili ne ili su vam opet krive stručne službe', kazao je Saucha.

No odmah je odgovorio Mostov Ivan Kovačić, kazavši da Most nema ništa protiv da se preferencijalni glasovi uvedu i na lokalnim izborima. 'Problem je jedino tehničke prirode u izvođenju izbora, a ne u tome može li DIP obraditi te podatke. Problem je kada imate liste u velikim gradovima jer ćete dobiti lancune veličine ovog stola', kazao je Kovačić.

HNS, ali i ostatak oporbe, pozvao je da daju amandman vezano uz preferencijalne glasove na lokalnim izborima. 'Dajte prijedlog kako napraviti listić, a da nije veličine ovog stola', kazao je Kovačić.

Proceduralno se u prvom čitanju zakona, dodao je Batinić, ne može dati amandman, ali HNS je, kaže, spreman povući svoj prijedlog zakona ako se ideja o preferencijalnim glasovima na lokalnim izborima uvrsti u Mostov prijedlog.