ATRAKCIJA

Utrka po marjanskim 'skalama'

05.01.2013 u 12:49

Bionic
Reading

U Splitu se planira nova sportska i turistička atrakcija. Maraton klub Marjan javnosti je obznanio da planira organizaciju natjecateljske utrke po marjanskim stepenicama koje se u Splitu zovu skale. Utrka će se održati 1. travnja u prijepodnevnim satima

Mada datum na prvi pogled sugerira prvoaprilsku šalu, radi se o ozbiljnim namjerama Maraton kluba Marjan koji okuplja oko dvije stotine članova u dobi od pet do 70 godina. Utrka će se organizirati na ukupno 819 marjanskih skala, od podnožja u splitskoj luci na predjelu Solurat do vrha Telegrin.

Za utrku se mogu prijaviti svi građani koji žele provjeriti svoju sportsku kondiciju i izdržljivost. Predsjednik kluba splitskih maratonaca Davor Škare, zajedno s ostalim članovima, već je počeo s pripremama utrke. Određena je staza i ruta duljine oko tri kilometra kojom će natjecatelji trčati. Službeni naziv utrke je Marjanska skalinada i u planu je da postane tradicionalna manifestacija.

Trkače čeka ukupno čak 819 marjanskih skala ili stepenica, a na sudjelovanje pozvani su svi, od sportaša trkača, maratonaca, rekreativaca, pa sve do građana koji će natjecateljsku stazu proći šetnjom. Start utrke će biti na Soluratu, na početku Marjanskih skala kraj hotela Ambasador. Natjecatelji će skalama trčati prema Prvoj vidilici, zatim do Zoološkog vrta, pa preko špine do skala za Treću vidilicu. Nakon kraćeg ravnog dijela slijedi finalni uspon na 314 stepenica do vrha Telegrin. Najbržima bi trebalo oko desetak minuta od starta do cilja.

Ston ima utrku po zidinama, Zagreb utrku u neboderu, a sada će i Split imati svoju utrku koja će se održati u prekrasnom ambijentu park-šume Marjan. Osim Marjanske skalinade, Maraton klub Marjan organizira i svibanjski polumaraton u sklopu obilježavanja proslave sv. Duje, u lipnju Marjansku špinu te Marjansku ligu koja starta u siječnju.