UPRAVNI ODBOR PIC-A

Utjecajne države oštro osudile i odbacile pozive na 'mirni razlaz' u BiH

26.04.2021 u 20:08

Bionic
Reading

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) u ponedjeljak je "najstrože" osudio pozive na "mirni razlaz" u toj zemlji, ističući kako odgovornost za napetosti koje to donosi snose vlasti Republike Srpske

Posebnom izjavom Upravni odbor PIC-a koji čine najutjecajnije zapadne države te Turska i Rusija - koja se po pravilu ograđuje od stajališta Zapada - posebnom je izjavom reagirao na sve učestalije pozive na raspad BiH-a koje iznosi sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik a u tome ga podržavaju dužnosnici u RS.

"Na najstroži mogući način osuđujemo trenutni politički diskurs u čijem središtu se nalazi tzv. 'mirno raspuštanje' Bosne i Hercegovine a posebno konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i dužnosnici na državnoj razini u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu", stoji u izjavi.

Ovo reagiranje objavljeno je uoči sjednice parlamenta RS na kojoj će Dodik i njegovi suradnici tražiti formiranje posebnog tima tog entiteta koji bi sa strankama iz Federacije BiH otvorio pregovore o budućnosti države.

Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u proteklim je danima u elektroničkim medijima u RS pokrenuo kampanju kojom poziva na "mirni razlaz" odnosno odcjepljenje RS od BiH.

Iz Upravnog odbora PIC-a podsjetili su kako su već upozorili da neodgovorna i razdorna retorika i aktivnosti destabiliziraju zemlju i skreću pažnju sa stvarnog posla koji imaju lideri Bosne i Hercegovine na izgradnji povjerenja i oživljavanju vladavine prava te na provedbi izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana.

Nesigurnost i nestabilnost, i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima, navodi se u izjavi.

UO PIC-a ponovo je potvrdio nedvojbenu privrženost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda i svi građani jednaki te je istaknuo da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH jer pravno postoje isključivo na temelju ustava BiH.

"Stalna zapaljiva retorika, aktivnosti koje imaju za cilj raspuštanje ili odcjepljenje, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti te kao takve podrivaju Daytonski sporazum", stoji u izjavi.

Njome je Upravni odbor PIC-a također pozvao političare u BiH da se umjesto rasprava o raspadu države i ratu preusmjere na borbu protiv pandemije te na provedbu reformi na što su se opetovano obvezali.