KOMADANJE BIH

Regija bruji o Janšinom dokumentu o komadanju BiH, polemike se nastavljaju

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2021 15:39
  • Objavljeno 15.04.2021 u 14:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL; News1.mk

Nove političke polemike oko navodnog non-papera o "podjeli zapadnog Balkana po etničkim linijama" u Sloveniji se nastavljaju, nakon što je jedan portal objavio njegov navodni sadržaj.

Njegove osnovne teze preuzeli su u četvrtak i vodeći mediji kritični prema vladi Janeza Janše, koju optužuju za autoritarizam, napade na nezavisno novinarstvo i udaljavanje vanjske politike Slovenije od dominantnog europskog pravca.

"Neslužbeni diplomatski dokument o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom doista postoji, ima naslov "Zapadni Balkan – put naprijed", a po našim ga je informacijama u veljači ove godine dobio kabinet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, ali ne diplomatskom poštom", pišu novinari Vesna Vuković i Primož Cirman na slovenskom portalu "Necenzurirano", koji se deklarira kao istraživački portal, a slovenska javnost doživljava ga kao lijevo orijentiranog.

Sadržaj navodnog dokumenta, bez zaglavlja i potpisa, pisanog na engleskome, prenijeli su i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili niti Europsko vijeće ili Europska komisija i da je postojanje tzv. Janšina non papera još ranije demantirao predsjednik slovenske vlade.

"Nije poznato tko je dokument pisao, naši izvori tvrde da zasigurno nije nastao u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, nego u Budimpešti. Unatoč tome, u briselskim se diplomatskim krugovima o njemu govori kao o 'slovenskom' non-paperu jer je premijerov kabinet navodno sudjelovao u njegovu slanju na različite adrese", navodi slovenski portal.

To je, navodi se u prilogu portala, jedan od triju non-papera nastalih nedavno u vezi s regijom zapadnog Balkana, a i u njima je sudjelovala Slovenija, premda su "u suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji slovenska vanjska politika", navodi portal. On u taj kontekst dovodi i hrvatski non paper o Bosni i Hercegovini i njenom putu prema Europskoj uniji i navodi da je i ovaj non paper "još jedan napisan po mjeri srpskih i hrvatskih nacionalističkih krugova koji se već tri desetljeća zauzimaju za komadanje BiH".

Spominje se i navodni treći non-paper u kojem je, prema tvrdnjama, također sudjelovao Janša, ali se ne navode detalji s tim u vezi.

Slovenski premijer Janez Janša u utorak je, demantirajući da je autor i pošiljatelj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta o uspostavi novih granica etničkim linijama, kako bi se u regiji "dovršio postupak disolucije SFRJ", naveo da je cilj "opskurnih portala" suprotan onome što za stabilizaciju regije, u vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, namjerava poduzeti njegova vlada. Uz to, sugerirao je da su špekulacije oko toga dodatna akcija u pokušaju destabilizacije njegove vlade, a odluku oporbe da pojašnjenja o non-paperu traži u parlamentarnoj raspravi ocijenio "histeričnom".

reakcije s beogradskog sASTANKA

Dodik za 'miran razlaz' u BiH, Vučić ne zna za Janšin 'non paper'

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je u četvrtak, u susretu sa srbijanskim  predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, svoje stajalište o "mirnom razlazu" u BiH, a Vučić je pak istaknuo kako ne zna za navodni "non paper" slovenskog premijera Janeza Janše o rješenju za BiH.

Dodik je, prigodom primopredaje cjepiva koje Srbija donira Republici Srpskoj, istaknuo da ideja o mirnom razlazu Bosne i Hercegovine "nije nova". "I oni kojima se sviđa i kojima se ne sviđa, uglavnom svi su jedinstveni u činjenici da BiH kakva je sada ne može i ako ne može, onda bi bilo dobro da se razgovara o mirnom razlazu", rekao je Dodik, navodeći kako od Vučića očekuje da "prihvati jedan takav koncept", premda razumije Vučićeva stajališta o odnosima u regiji.

Dodik je, navodeći kako "nije vidio nikakav dokument" koji je, navodno, Janša uputio Bruxellesu, niti zna "je li on uopće postoji", ocijenio kako je "impresivno" koliku je "političku galamu" podiglo to je što je "netko spomenuo opciju o mirnom razlazu". On je ponovio kako je njegova koncepcija "miran, a ne ratni razlaz", optuživši "one koji žele unitarnu državu" kako hoće da njome "upravljaju Bošnjaci i da majoriziraju Srbe i Hrvate". Dodik je ukazao kako "onima kojima smeta razlaz u BiH ne smeta otcjepljenje Kosova od Srbije".

Vučić je danas izbjegao izravno govoriti o navodnom prijedlogu slovenskog premijera Janeza Janše, ustvrdivši kako taj papir niti je vidio, niti zna za bilo kakvu inicijativu o mirnom razlazu BiH.  "Naš odnos prema BiH je poznat - mi poštujemo integritet BiH i poštujemo njezin suverinitet tamo gdje on postoji institucionalno", poručio je Vučić.

 

Premda je polemika oko navodnog non-papera imala i širi odjek na području zapadnog Balkana, cijela afera, po svemu sudeći, nastavlja se na ofenzivu oporbene ljevice protiv Janše i njegove vlade, koja ima tijesnu većinu u parlamentu. Do toga dolazi u kritično razdoblje, nekoliko mjeseci prije nego Slovenija, po drugi put u 17 godina članstva, preuzme predsjedanje Vijećem EU-a.

Za lokalne tiskane i elektroničke  medije u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji oko tog pitanja već je dalo svoje izjave više slovenskih  oporbenih političkih aktera i novinara bliskih oporbi. U njima se ponovo otvoreno izražavaju bojazni da Janša Ljubljanu udaljava od središnje europske politike i vodi je prema iliberalnim režimima Višegradske skupine zemalja, Rusiji ili Srbiji, a neki ga kritiziraju što je podržao i hrvatski non paper o BiH, unatoč još uvijek nesređenim odnosima oko graničnog pitanja na moru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!