nastavak prepucavanja

Utemeljitelji HDZ-a: Milanović nastavlja štetiti Hrvatima u BiH

25.07.2022 u 15:59

Bionic
Reading

Predsjednik RH sudjelovao je na svečanom otvorenju osmog izdanja ELSA Ljetne pravne škole na temu Diplomacije i prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. I to je dobro, jer su polaznici te škole mogli iz prve ruke vidjeti i shvatiti kako se netko tko je suodgovoran za vanjsku politiku ne bi trebao ponašati. Dobro je da su već na početku karijere dobili jedan takav, klasični „case study“ da im se ne zalome takve greške u budućnosti, navodi se u priopćenju Zajednice utemeljitelja HDZ-a 'Dr. Franjo Tuđman'

Bilo bi dobro da Milanovićeve izjave i ono malo aktivnosti koje ima na međunarodnom planu ne znače ništa. I da je kod njega sve samo u funkciji PR-a i dojma kojega želi ostaviti.

'No ponekad se ispravno zapitati – na koga ostavlja ili pokušava ostaviti dojam? Na ljude u svom uredu koji mu se ne usuđuju suprotstaviti? Na međunarodnu zajednicu koja ga ignorira? Na Hrvate u BiH u odnosu na koje je svoje razotkrivanje doživio u Madridu, a kasnije i u Hrvatskom saboru? Na visokog međunarodnog predstavnika? Na Hrvate u BiH? Hrvate u RH? Na Srbe? Na Vučića, kojemu nudi da će ga za ručicu dovesti u Jasenovac?', pita se Mario Kapulica, predsjedik Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

U skladu sa njegovim poimanjem politike, diplomacije, izgradnje dobrosusjedskih odnosa i ostvarivanja hrvatskih nacionalnih interesa.

'Besmisleni i štetni istupi predsjednika RH Milanović Hrvatskoj i Hrvatima, unatoč svemu, može nanositi štetu svaki put kad zanemari svoju ustavnopravnu poziciju. Nije ga u tom htijenju omela ni famozna epizoda u Madridu nakon koje u Hrvatskoj može piti kavu samo sa Beljakom i Radničkom frontom (jer su sve druge kave izdajničke). Smisao takvih Milanovićevih nastojanja je unošenja podjele u NATO savez i EU, ići ukorak s bošnjačkim napadima na Visokog međunarodnog predstavnika, sa srbijanskim pokušajima osporavanja njegova legitimiteta. I ići na ruku onima u BiH i međunarodnoj zajednici kojima nije do rješavanja ni pitanja konstitutivnosti Hrvata ni do stabilnosti same Bosne i Hercegovine.. Koju je Tuđman prvi priznao kao „državu triju konstitutivnih naroda“, a Tuđmanov HDZ dosljedno podržava takvu BiH i takvu ustavnopravnu poziciju hrvatskog naroda', navodi Kapulica te se pita od čega se sastoji Milanovićev sustav vrijednosti.

Danas je očito, kaže, da Milanovićev sustav vrijednosti, u kojem ima puno zla, Hrvatima u BiH nije ništa dao niti im išta nudi osim ispraznih floskula.

'On nastavlja manipulirati predstavljajući im se kao rješenje, dok ih u stvari želi pretvoriti u nacionalnu manjinu bez prava, bez prijatelja i saveznika, što bi već odavno bili da ovise o njemu. Tko bi s takvom njegovom politikom trebao „udružiti snage“ (na što sada poziva) i s njim zajedno raditi a da se i sam ne pridruži nanošenju štete njihovim interesima? Razotkrivajuće poruke Njegove posljednje poruke su dramatično razotkrivajuće. Hrvatskoj je u interesu stabilna i uključiva BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravan i konstitutivan narod. Neće to biti lako, trajat će. Ali je svaki korak bitan. Način na koji je Milanović reagirao na posjet predsjednika Vlade RH Bosni i Hercegovini, iako izaziva šok, ne ostavlja puno prostora za nedoumice. Njegove su posljednje izjave u rangu onih kojima je za Rusku agresiju tražio uzroke na ukrajinskoj strani. Sada čini to isto. Problem vidi u dosljednoj hrvatskoj politici', zaključio je.