KOMPLETIRAN SIGURNOSNI SUSTAV

Utemeljeno Vijeće sigurnosti Kosova

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.02.2009 21:01
  • Objavljeno 11.02.2009 u 21:01
Hashim Thaci

Hashim Thaci

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kosovo je u srijedu osnovalo još jedno tijelo predviđeno planom međunarodnog posrednika Maartija Ahtisaarija - Vijeće sigurnosti Kosova - koje, po kosovskom ustavu, u suradnji s predsjednikom priprema strategiju sigurnosti, a uloga mu je u svim sigurnosnim državnim pitanjima savjetodavna

PRIŠTINA - Osnivačkom sastanku tog vijeća nazočili su najviši kosovski dužnosnici: predsjednik Fatmir Sejdiu, premijer Hashim Thaci i predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi. Oni su ocijenili da je današnjim činom, nakon nedavna osnivanja Kosovskih snaga sigurnosti (KSS), kompletiran cjelokupan sigurnosni sustav.

Članovi vijeća su premijer Hashim Thaci s dvojicom svojih zamjenika Ramom Manajem i Hajredinom Kuqijem, ministar KSS-a Fehmi Mujota, ministar unutarnjih poslova Zenun Pojaziti, ministar gospodarstva i financija Ahmet Sala. Među stalnim članovima je i pripadnik srpske zajednice, ministar za zajednice i povratak Saša Rašić. U sastavu toga tijela neće biti međunarodnih predstavnika, ali će oni, na poziv premijera, biti pozivani na svaki sastanak vijeća.

Po kosovskom ustavu vijeće, u suradnji s kosovskim predsjednikom, ima savjetodavnu ulogu o svim pitanjima koja se odnose na sigurnost te priprema strategiju sigurnosti koju razmatra i prihvaća kosovska skupština. Vijeće razmatra i planove policije, carinske službe i politiku vanjske sigurnosti. U slučaju izvanrednog stanja, nakon odobrenja predsjednika, vijeće preuzima izvršnu dužnost u ime kosovske vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi