rebalans proračuna

Petek: Zagreb nema puno mogućnosti, može rezati na zaposlenicima, poskupiti uslugu korisnicima ili rasprodati imovinu

30.09.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Dina Vasić i Renato Petek, dvoje nestranačkih zastupnika, govorili su ispred kluba SDP-a o rebalansu zagrebačkog proračuna. Smatraju da je ključ punjenja proračuna stavljanje dugotrajne imovine u funkciju ili njena prodaja

‘Grad Zagreb je financijski bolestan grad. Nekad je on bio bogat grad, ali to više nije. Unaprijed je potrošen cijeli proračun za godinu dana.Tek ćemo u proračunu za 2022. godinu i projekcijama za dvije godine nakon toga vidjeti koji su to kapitalni projekti, što će otpasti, a što ući u tri iduće godine te u tom kontekstu smatram da se potrebno pozabaviti prihodovnom stranom, a tu nema puno mogućnosti osim dvije - drastično rezanje troškova prema zaposlenicima ili povećanje cijena korisnicima’, kazao je Petek.

Smatra da je mogućnost i rasprodati imovinu koja nije potrebna.

‘Vidjet ćemo za koji će se model gradonačelnik odlučiti. Malim uštedama na automobilima, kemijskim olovkama ne mogu se pokriti sve rupe u proračunu. Rebalans postavlja dijagnozu koja nije potpuna jer postoji preko tristo ustanova u Zagrebu do kojih nova vlast još nije stigla. U novom proračunu imat ćemo priliku vidjeti sve te ustanove’, kazao je Petek.

Drži da grad ima imovinu i da treba vidjeti koja mu je potrebna, a koja nije.

Sličnog razmišljanja bila je i Vasić te je kazala da treba napraviti dodatnu analizu ušteda, ali da je ključ stavljanje dugotrajne imovine u funkciju.

Smatra da će novi proračun biti realniji i uravnoteženiji.