zagrebački gradonačelnik

Tomašević o poskupljenju komunalija u Zagrebu: To kao opciju ne mogu isključiti

30.09.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, govoreći na konferenciji za medije uoči rasprave o rebalansu gradskog proračuna na Skupštini Grada, a odgovarajući na pitanja novinara o mogućim poskupljenjima komunalnih usluga za građane, kazao je da to u ovom trenutku kao opciju ne može isključiti

‘U ovom trenutku ne mogu ništa isključiti. To je slagalica na kojoj radimo sa svim gradskim tvrtkama, ustanovama i uredima i dok nemam konkretne informacije, ne želim izlaziti u javnost s tim hoće li biti poskupljenja ili neće. Povećavamo prihode i smanjujemo rashode. Sustav je kompleksan i kad vidimo koliko smo uspjeli, vidjet ćemo što će biti posljedica toga’, kazao je Tomašević. Na dodatno pitanje hoće li prvo gore ići računi Čistoće za odvoz otpada, s obzirom na procedure i izmjene zakona, kazao je da će sasvim sigurno doći onima koji ne razdvajaju otpad i tako stvaraju dodatan trošak Zagrebu.

Tomašević se osvrnuo i na prozivke iz HDZ-a, iz kojeg su ustvrdili kako je rebalans smiješan i da iznosi svega 5,8 milijuna kuna, odnosno 0,06 posto, te da se stalno poziva na nekakve financijske kosture, a nikad ne kaže o čemu se radi te da bi ih trebao ostaviti u ormaru.

‘Nasmijem se uvijek kad čujem izjave Davora Filipovića (HDZ), koji kaže da ostavimo kosture u ormaru. HDZ-u bi valjda bilo u interesu da kosturi ostanu tamo’, kazao je Tomašević. Naveo je da se sve vidi u rebalansu, gdje se štedjelo, i da su uštede iznosile 400 milijuna kuna, ali da su otišle na račune za koje se znalo da će se napraviti, ali nisu bili u proračunu.

‘Ti kosturi su 80 milijuna kuna subvencija ZET-u, za koje su znali da će trebati, ali nisu stavljene u proračun, tu je 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 33 milijuna kuna za popravljanje tramvajske mreže, za koju se znalo da će biti. To su ti kosturi iz ormara. Deset milijuna kuna fali za domove za starije i nemoćne, tu je i mjera roditelj odgojitelj', kazao je Tomašević. Podsjetio je da kritika dolazi od HDZ-a, koji je digao ruku za Bandićev proračun, u kojem su bili prihodi od prodaje Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina u iznosu većem od milijardu kuna, a nitko nije poduzeo ništa da se to dogodi.

‘Dali su tako zeleno svjetlo za deficit. Ali nije samo to da su kosturi počeli isplivavati. Ovo nije kraj, fakture dolaze i dalje. HDZ je podržao proračun od fiktivnih prihoda od prodaje zemljišta’, kazao je Tomašević, dodavši da je proračun služio kao preporuka, a ne kao nešto čega se treba držati. Dodao je da im dolaze fakture iz prošlih godina i da je očito da će financijskih kostura biti još. Upitan o prodaji gradske imovine, kazao je da su sve opcije na stolu i da je sigurno da će se ići s prodajom poslovnih prostora te da postoji interes zakupaca koji su u njima. ‘Vidjet ćemo koja su zemljišta ključna za razvoj grada. Obveznice iz 2007. godine potrošene su za kupovinu tih zemljišta. To nije stavljeno u funkciju i 15 godina su samo nastajali troškovi. Radimo različite analize kako od imovine, koja nije ključna za razvoj grada, pokrpati rupe’, pojasnio je Tomašević.