uoči rebalansa proračuna

HDZ poručio Tomaševiću: Ostavi kosture u ormaru

30.09.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Uoči rasprave o rebalansu zagrebačkog proračuna iz kluba HDZ-a nazvali su taj prijedlog smiješnim, a gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću poručili da kosture kojima se pravda ostavi u ormaru

‘Uštede su smiješne. Kako nazvati uštedu od 0,27 posto, odnosno od 0,06 posto, nego smiješnom? Povukli smo paralelu s prosječnom plaćom u Gradu, koja je 8309 kuna, a u tim okvirima gradonačelnik Tomašević uštedio je niti pet kuna. Mi uistinu smatramo da je to smiješno’, kazao je Mislav Herman.

Istaknuo je kako okosnicu rebalansa čini dobar posao koji radi Vlada RH jer će, naveo je, Gradu, zahvaljujući Vladi, biti doznačeno 470 milijuna kuna od porasta prihoda od poreza na dohodak, ali i iz Fonda solidarnosti te beskamatnog zajma.

‘Da nema tih mjera, ne bi bilo ni ‘r’ od ovog današnjeg rebalansa’, kazao je Herman.

Na pitanje osjećaju li se odgovornima, s obzirom na to da su u prošlom sazivu bili dio vladajuće većine, za kosture koji sad ispadaju iz ormara, a na koje je otišlo 400 milijuna kuna ušteda koje je ostvario Tomašević, Herman mu je kazao da je vrijeme da ostavi kosture u ormaru.

‘Prošlo je 100 dana od preuzimanja vlasti. Nadam se da se nećemo pola mandata baviti kosturima iz ormara, nego da će početi raditi ono što mu je posao, a to je vođenje Grada’, rekao je i dodao kako bi bilo dobro s psihološkog aspekta da se Tomašević koji put i nasmije i pokaže građanima da ima optimizma za bolji život.

Smatra da je plakati nad kosturima iz ormara već gotovo 150 dana smiješno, neodgovorno i populistički.

Stranački kolega mu Davor Filipović upitao se koji su to uopće kosturi, ističući kako Tomašević govori o njima, ali ne navodi konkretne slučajeve.

‘Priča o uštedama koje nitko nije vidio. Priča kako je uštedio 400 milijuna kuna, a zna se da je proračun Grada, kada se ne gledaju proračunski korisnici, smanjen za 5,8 milijuna kuna. To su nebuloze. Gradonačelnik, nakon 18 godina što je šetao po gradu i četiri godine bio oporbeni zastupnik u Skupštini, sada, nakon više od sto dana na vlasti, kada govori o financijama Grada, govori kao da je pao s Marsa’, rekao je Filipović.

HDZ-ovci su od Tomaševića zatražili da im dostavi i detaljan kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan gospodarenja otpadom.