KOSOR ŠUTI O CRNOM FONDU I SANADERU

'Uštedjeli smo 10 milijuna kuna na tonerima i tinti'

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 17.12.2010 17:16
  • Objavljeno 17.12.2010 u 13:54
JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Još jedna sjednica Vlade protekla je bez ijedne riječi o bivšem premijeru koji čami u salzburškom zatvoru ili bilo kakvog osvrta na navodne crne fondove zahvaljujući kojima garnitura Banskih dvora, čini se, i sjedi u vladajućim foteljama

Iz prilično nezanimljivog današnjeg dnevnog reda Vlade izdvaja se tek preporuka Ministarstva gospodarstva da se nastavi proces privatizacije brodogradilišta Kraljevica sukladno obveznim uvjetima natječaja s društvom Jadranska ulaganja d.o.o.

Drugim riječima, prođe li program restrukturiranja kod Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Europske komisije, novi vlasnik Kraljevice bit će Danko Končar.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač na sjednici je istaknuo kako 'vjeruje da će ovaj program uskoro biti uzet u razmatranje kako bi stigli rokove određene za cijeli proces'.

BADELU 1862 PRVOME POMOĆ IZ MODELA C

Tvrtka Badel 1862 prva je kojoj će država pomoći kroz model C, a pretvaranjem potraživanja države u iznosu od 202,8 milijuna kuna od čega se 163 milijuna kuna odnosi na izravna potraživanja, a 39 milijuna na zatezne kamate, u kapital te tvrtke, država će po gruboj procjeni steći 73 do 76 posto vlasništva u Badelu, objasnio je ministar Petar Čobanković

Čobanković je objasnio da bi se najprije temeljni kapital Badela 1862 smanjio za gubitke akumulirane iz prošlih godina te zaključno s ovom godinom, a zatim bi se išlo na dokapitalizaciju pretvaranjem potraživanja države u udjel u kapitalu. Istaknuo je da su s tim suglasni vjerovnici te banke, koje su spremne i na reprogramiranje Badelovih obveza na duži rok.

'Vjerujem da su se na ovaj način stvorile pretpostavke da Badel 1862 u budućnosti bude uspješna tvrtka', zaključio je Čobanković, a premijerka Jadranka Kosor istaknula da je 'to dobra poruka prije svega za sve zaposlenike Badela i u ovo vrijeme' .

NAKON KAVE ŠTEDI SE I NA TONERIMA

Također, Kosor je počastila javnost podatkom oko ušteda državne uprave ostvarenih kroz objedinjenu javnu nabavu. Saznalo se tako da je nakon onih famoznih ušteda na vodi umjesto kave došao red i na tonere i printere.

Naime, 'na tonerima i tinti ušteđeno je više od 10 milijuna kuna, na gorivu više od 22 milijuna kuna, na vozilima oko 39 milijuna kuna te na struji oko milijun kuna, dakle, sve skupa oko 72 milijuna kuna. To su prvi rezultati i bit će ih još, a oni pokazuju da smo donijeli dobru odluku kad smo se odlučili za objedinjenu javnu nabavu i osnivanje sredinom godine Ureda za središnju javnu nabavu', kazala je Kosor.

Vlada je danas usvojila i program za preuzimanje i provedbu te plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za iduću godinu u kojoj se planira usklađivanje 40 zakona, a Kosor očekuje da idući tjedan na međuvladinoj konferenciji zatvore još neka poglavlja pregovora.

Također, donijeta je i odluka o pokretanju postupaka za sklapanjeSporazuma između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o izgradnjijužnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc.

Vlada je prihvatila i program potpora brodarima unutarnje plovidbe, kojim će se 'sa 600 tisuća kuna subvencionirati cijena goriva za brodove unutarnje plovidbe u nacionalnom prijevozu, a riječ je o privatnim brodarima koji obavljaju poslove prijevoza tereta i izletničku djelatnost, u cilju smanjenja njihovih ukupnih troškova jer posluju u nepovoljnijim uvjetima nego brodari u međunarodnom prometu', kazao je resorni ministar Božidar Kalmeta

Saboru su upućene i izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima se implementira odgoda kabotaže (uredba o slobodnom pružanju usluga u pomorskom prijevozu unutar država članica) i to za linijski promet do kraja 2016., a za turistička putovanja do kraja 2014. 'Time će se omogućiti brodarima da dobiju više vremena za pripremu za potpunu liberalizaciju tržišta, a to će vrijeme iskoristiti i za modernizaciju flote', istaknuo je Kalmeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi