glasanje zaraženih

Ustavni sud zatražio očitovanje DIP-a o zabrani glasanja oboljelima od koronavirusa, dali im rok od 24 sata

01.07.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo donijelo je odluku o zabrani glasanja osobama oboljelima od Covida19 na što su reagirali brojni ustavni stručnjaci upozorivši na nezakonitost, a Ustavni sud zatražio je očitovanje

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je da je Ustavni sud uputio je zahtjev DIP-u da se očituje u roku od 24 sata nakon čega će donijeti odluku o prijedlogu za nadzor ustavnosti i zakonitosti izbora u konkretnom slučaju, objavio je N1. Zabrana glasanja za osobe koje su zaražene koronavirusom podigla je buru u stručnoj javnosti i izazvala reakciju nekoliko ustavnih stručnjaka poput Branka Smerdela i Sanje Barić, a javile su se i nevladine organizacije poput GONG-a. Navode kako se zabranom građanima uskraćuje njihovo pravo da glasaju, pa čak tvrde i da je zabrana protuustavna.

Profesorica ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu Sanja Barić je u izjavi Hini nazvala ustavno-pravno neprihvatljivom odluku kojom se uskraćuje pravo na glasovanje osobama zaraženima od koronaviursa ili za koje se posumnja da su zaraženi. Ustavni stručnjak Branko Smerdel smatra da bi izbori mogli biti proglašeni neregularnima.

"Nema tu, možda, ako uspiju, budu li imali dovoljno ljudi. Svakome se mora omogućiti glasanje. U suprotnome izbori bi mogli biti proglašeni neregularnima i ponavljati se na nekim glasačkim mjestima", komentirao je Smerdel.

DIP je reagirajući na istupe GONG-a i Branka Smerdela naveo da oni u javnosti iskrivljuju preporuke Državnog izbornog povjerenstva glede glasanja osoba koje su zaražene.

"Točno je da nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama, no opće mjere zaštite zdravlja i zdrav razum nalažu svakom tko boluje od bilo koje zarazne bolesti da ne ugrožava zdravlje drugih ljudi pa i kada se radi o ostvarivanju biračkog prava“, priopćio je DIP. Naveli su pritom da su razmatrajući navedenu situaciju, uzeli u obzir i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i odredbe Kaznenog zakona vezano za nedjela protiv zdravlja ljudi.

"Nadamo se da osobe kojima je dijagnosticirana zarazna bolest dijele stav DIP-a i da neće zbog toga dovoditi u pitanje zdravlje drugih osoba što je također pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske“, naveo je DIP. Zaključili su da priopćenja na koja sada reagiraju sigurno ne doprinose izgradnji mirne i uravnotežene atmosfere na dan izbora.