PREKRŠILI PRAVA SANDRE BENČIĆ

Ustavni sud osudio postupak SOA-e iz Karamarkova mandata

Bionic
Reading

SOA i Ured za udruge prekršili su prava Sandre Benčić zajamčena Ustavom i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Tako je odlučio Ustavni sud na temelju ustavne tužbe Benčić i time se pravni aspekt slučaja Cigelj - Benčić pri samom kraju. Nakon punih sedam godina i dvije negativne presude nižih sudova, Ustavni sud RH usvojio je sve tužbene zahtjeve i utvrdio kršenje prava na privatnost i prava na efikasan pravni lijek. Ova presuda stigla je upravo u jeku najnovije afere, navodne primjene mjera tajnog prikupljanja podataka u slučaju Slavka Linića (pri čemu je primjena mjera SOA-e isključena kroz obavljeni nadzor)

Slučaj je izbio u siječnju 2007. i imao je velik medijski odjek. Jadranka Cigelj, tadašnja predstojnica Vladina Ureda za udruge, zatražila je u studenom 2006. potpunu sigurnosnu provjeru deset osoba koje su bile kandidati za članove Savjeta za razvoj civilnog društva. Među tih deset osoba bila je i Benčić, koja je slučajno saznala da se nad njom provodi sigurnosna provjera, podsjeća Novi list

Naime, agent SOA-e nazvao je udrugu B.a.b.e. i kod Sanje Sarnavke se raspitivao o Benčić, koju je u Savjet kandidirao Centar za mirovne studije. Taj je Centar o tome priopćenjem obavijestio javnost u prosincu 2006., a u siječnju 2007. javnost je saznala da je svih deset kandidata za Savjet bilo podvrgnuto potpunoj sigurnosnoj provjeri na zahtjev Cigelj.

U sklopu te afere Cigelj je smijenjena, a nakon afere promijenjeni su i propisi koji reguliraju sigurnosnu provjeru. Benčić je prosvjedovala, a potom i pokrenula sudske postupke, jer je sigurnosno provjeravana bez znanja o tome i bez prethodnog pristanka, što je protivno tadašnjim propisima.

U svemu tome šeprtljavo se ponijela i SOA. Njoj je Cigelj poslala zahtjev za potpunom sigurnosnom provjerom, a formalno je zatražila da tu provjeru obavi POA (koja je bila ukinuta nekoliko mjeseci ranije), a ne SOA. Tu je sigurnosnu provjeru formalno zatražila od ravnatelja POA-e Tomislava Karamarka, a ne od ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka. Slučaj je uzdrmao i poziciju tadašnje potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, koja je na koncu smijenila Jadranku Cigelj.

SOA je odbila Benčić dati uvid u njezin dosje, USKOK je odbacio kaznenu prijavu protiv Cigelj i djelatnika SOA-e, upravni i parnični sudovi odbacili su joj tužbe, a država ponuđenu nagodbu. SOA je tvrdila da je provjera bila zakonita jer članovi Savjeta imaju pristup štićenim objektima i osobama. Sudovi su našli i formalan razlog (postojao do 2010.) za odbačaj jer u trenutku podnošenja tužbe provjera nije trajala, podsjeća Večernji list.

Ustavni je sud odlukom od 8. svibnja ove godine, koja je u ponedjeljak objavljena u Narodnim novinama, usvojio ustavnu tužbu Benčić i zaključio da su prekršena prava koja joj jamči Ustav te Konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.