HKO MORA NA DORADU

Ustavni sud dao za pravo rektoru Borasu

25.04.2016 u 16:46

Bionic
Reading

Ustavni sud odlučio je na temelju zahtjeva za ocjenu ustavnosti, koji mu je krajem siječnja u ime Zagrebačkog sveučilišta podnio rektor Damir Boras, s početkom slijedeće godine staviti izvan snage dio Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojim su stručni studiji u razini kvalifikacije izjednačeni sa sveučilišnim studijima

U odluci koja je objavljena na internetskim stranicama Ustavnog suda podsjeća se kako je u više svojih odluka isticao da između sveučilišta i njegovih učilišta s jedne, te veleučilišta i visokih škola s druge strane, postoji ustavna i zakonska razlika.

Ustavni suci ocijenili su da je spornom zakonskom odredbom izbrisana razlika između sveučilišnog ili znanstvenog obrazovanja i stručnog ili vokacijskog obrazovanja, čime se, smatraju, zadire u ustavni položaj sveučilišta, koje je jedino ovlašteno osposobljavati studente za obavljanje poslova u znanosti, za što specijalistički diplomski stručni studiji nisu ni stvoreni niti ovlašteni. Ističu da zakonodavac za takvo rješenje nije ponudio objektivno i razumno opravdanje koje bi ga učinilo i ustavno prihvatljivim.

Ustavni sud naglašava kako je pogrešno i društveno štetno raspravljati o stručnim studijima kao onima koji nemaju jednaku vrijednost, odnosno značaj kao oni sveučilišni.

'Općenito je pogrešno postojeći binarni sustav visokog obrazovanja sagledavati kroz usporedbu njihove vrijednosti za društvenu zajednicu, jer su oba sustava (i znanstveni i stručni) za društvenu zajednicu jednako vrijedni i jednako potrebni. To, međutim, ne znači da se ta dva sustava visokog obrazovanja smiju poistovjetiti', smatra Ustavni sud.

Zaključuje kako je takvo zakonsko rješenje u nesuglasju s ustavnom odredbom koja priječi diskriminaciju po naobrazbi, 'jer bez objektivnog i razumnog opravdanja osobama koje su završile stručni (vokacijski) studij omogućuje stjecanje znanstvene kvalifikacije razina 8.1 i 8.2 pod jednakim uvjetima kao i osobama koje su završile sveučilišni (znanstveni) studij'.

U odluci se navodi da bi do 31. prosinca, od kada se izvan snage stavlja sporna odredba, trebalo preispitati i po potrebi doraditi sve postojeće razine kvalifikacija i pridruženih im razina Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u skladu sa stajalištima Ustavnog suda.