IMA LI RAZLOGA ZA NASTAVAK SJEDNICE?

Ustavne promjene skinute s dnevnog reda

18.12.2013 u 11:40

Bionic
Reading

Već na početku današnjeg izvanrednog zasjedanja Sabora predlagatelji ustavnih promjena, 50-ak zastupnika SDP-a, zatražili su da se ta točka skine s dnevnog reda sjednice. Odmah se na tu temu oglasio i HDZ koji, u takvim okolnostima, ne vidi razloga za nastavak zasjedanja

'Naime, već na početku zasjedanja predsjednik Sabora Josip Leko kazao je da se na prijedlog predlagatelja ustavne promjene skidaju s dnevnog reda. Odmah je na to reagirao HDZ-ov Ivan Šuker, koji nakon povlačenja te točke više ne vidi razloga za daljnje održavanje izvanredne sjednice.

'Jedini stvarni razlog sazivanja izvanredne sjednice je rasprava o Ustavu. Sve ove druge zakone Vlada je sukladno zakonu i poslovniku o tome kako može donositi uredbe sa zakonskom snagom u trenutku kad Hrvatski sabor ne zasjeda mogla napraviti. Isto tako, mi smo ove zakone mogli normalno raspraviti u petak popodne i u subotu bez ikakvog problema. Ove točke koje ostavljate danas da ostanu, da se o njima raspravlja nisu nikakav predmet za izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora', upozorio je Šuker.

'A u skladu s Poslovnikom i zahtjevom i voljom natpolovične većine zastupnika u Hrvatskom saboru i s točno utvrđenim temama i razlozima za održavanje sjednice sazvao sam sjednicu i na zahtjev također te većine i njihovim pravom da povuku prijedlog pojedine točke dnevnog reda predložio da se i promijeni dnevni red', odgovorio mu je Leko i nastavio utvrđivati izmijenjeni dnevni red.

Međutim, Šuker je i na to imao repliku. 'Ne vidim razloga da se o Zakonu o vijeću za financijsku stabilnost raspravlja na izvanrednoj sjednici. Ovo je samo jedan smokvin list da bi se mogla sazvati sjednica o ustavnim promjenama, a danas ustavne promjene mičete s točke dnevnog reda. Dakle, ovo je smokvin list za raspravu o izmjeni promjene Ustava', rekao je Šuker.