BURNO PRED IZBOR DIREKTORA U HOLDINGU

Ustanak protiv Alena Gospočića

07.11.2013 u 16:53

Bionic
Reading

Stotinjak radnika Zagrebačkih cesta jutros je ispred Uprave te podružnice Zagrebačkog holdinga prosvjedovalo protiv mogućeg ponovnog imenovanja dosadašnjeg direktora Alena Gospočića, nakon čega su razgovarali s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je obećao da će uzeti u obzir njihove primjedbe.

Povjerenik Novog sindikata u Zagrebačkim cestama Marko Artuković nakon razgovora s Bandićem izjavio je novinarima da su zadovoljni dogovorom. ‘Gradonačelnik je istaknuo da će uzeti u obzir sve naše primjedbe na dosadašnjeg direktora. Smatramo da neće na pozicijama zadržati direktore koji 'imaju rep', a Gospočić ima rep kao krokodil’, rekao je Artuković.

Ustvrdio je kako je jutros na prosvjedu pred Upravom Zagrebačkih cesta Gospočić pokazao ‘svoje pravo lice’, jer je napadao prosvjednike i prijetio im da za njih u poduzeću više nema mjesta.

Glavni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske u Zagrebačkim cestama Dario Rastovčan rekao je da novi direktori podružnica Holdinga ne mogu biti ljudi koji imaju kaznene prijave i prijave za maltretiranje radnika.

Dodao je da su protiv Gospočića podnesene dvije kaznene prijave - jedna zbog preprodaje otpadnog građevinskog materijala, a druga zbog posla s tvrtkom Montmontaža Plinovodovod, koja je Zagrebačkim cestama ostala dužna milijun i pol kuna.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdingaSlobodan Ljubičić izjavio je novinarima da će odluka o novom direktoru Zagrebačkih cesta biti donijeta za tjedan dana.

‘O Gospočiću imam relativno dobro mišljenje, jer financijski rezultati pokazuju da dobro radi svoj posao. Što se tiče primjedbi da pretjeruje u određenim postupcima prema sindikalnim povjerenicima ili radnicima, morat ćemo sjesti i vidjeti jesu li primjedbe opravdane’, rekao je Ljubičić.

Ljubičić je danas najavio da će idućeg tjedna objaviti tko su novi direktori Holdingovih podružnica.
‘Razlog zbog čega s tom odlukom malo oklijevamo je formalne naravi jer smo objavili natječaj s višom stručnom spremom, a po sistematizaciji je morala biti visoka. U međuvremenu smo to promijenili pa će idućih dana doći do imenovanja u nekim podružnicama’, rekao je Ljubičić novinarima.

Nije rekao tko bi mogao biti izabran na direktorska mjesta, već je napomenuo kako će neki dosadašnji direktori ostati na svojim funkcijama, a neki neće.

Također je najavio da bi sutra mogao održati konferenciju za novinare na kojoj bi obznanio da je riješen problem duga od milijarde kuna, te da je Holding ‘na nuli’, no nije siguran da će dotad uspjeti platiti sve dugove.

Ipak, dugovi će sigurno biti vraćeni i Holding više niti jednom dobavljaču neće biti dužan ni lipe. Osim toga, kada dobavljači dobiju taj novac i on bude ‘upumpan’ u zagrebačko gospodarstvo, na taj će se način potaknuti i rast gospodarstva u Zagrebu, dodao je.

Komentirajući jučerašnju najavu predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora da od Nove godine sebi smanjuje plaću za 10 posto, a isto očekuje od Grada i Holdinga, Ljubičić je podsjetio da su u dogovoru sa sindikatima početkom kolovoza već smanjili prava radnika za 170 milijuna kuna, što je u bruto masi plaća skoro 10 posto.

No, morat će se kresati troškove još za toliko ili će morati porasti cijene komunalnih usluga, kaže Ljubičić za kojega je poskupljenje usluga ‘apsolutno neprihvatljivo’.

Najavio je da će ZET vratiti mogućnost plaćanja karata putem mobitela (SMS-om), ali tek kada cijeli sustav naplate karata dovede na poželjnu razinu, da u tramvaj ne može ući ni iz njega izaći nitko tko nema plaćenu kartu.
Pohvalio se da nakon pojeftinjenja karata ZET ostvaruje rast prihoda od 13 do 20 posto.

‘Isplatilo se smanjivanje cijena karata, ukidanje SMS plaćanja i jačanje kontrole u vozilima’, rekao je Ljubičić.