ALKOHOL U PROMETU

Jedan vozač napuhao 2,55 promila, drugi je vidno alkoholiziran odbio testiranje, a vozio je usprkos zabrani

13.06.2019 u 11:29

Bionic
Reading

Istarska policija javlja da je u nadzoru prometa zatekla dvojicu alkoholiziranih vozača za upravljačem automobila

Istarska je policija postupala prema dvojici vozača koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola. Naime, 11. lipnja oko 23.45 sati, policijski službenici su u Ulici Zelenice u Labinu zaustavili Audi, zagrebačke registarske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.55 promila upravljao 53-godišnjak. Budući da je postojala opasnost da će muškarac nastaviti s činjenjem prekršaja, određen mu je smještaj u posebnim prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te mu je izdan prekršajni nalog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Slijedeće večeri, 12. lipnja oko 21 sati, rovinjski su policajci u Balskoj ulici zaustavili Renault, pulske registarske oznake, kojim je pod vidnim utjecajem alkohola upravljao 58-godišnjak. Muškarac je odbio alkotest, a obavljenim provjerama utvrđeno je i kako upravlja vozilom za vrijeme izrečen zabrane upravljanja motornim vozilima. Vozač je uhićen te će se privesti na nadležni sud uz optužni prijedlog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan!