ŠESTOSATNI POTHVAT

Veliki uspjeh splitskih liječnika: Prvi u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu izveli zahtjevnu operaciju

25.03.2021 u 21:49

Bionic
Reading

Prvi u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu, tim liječnika KBC-a Split, na čelu s ginekološkim onkologom dr. Borisom Bačićem, odstranio je maternicu, zajedno s rodnicom, ali laparoskopski.

Zloćudni tumor rodnice, bila je dijagnoza 40-godišnje pacijentice. Pacijentica je već jednom operirana i ozračena, a nakon godinu dana ponovno sa javio maligni tumor.

- Donijeli smo odluku, zajedno s onokolozima, za odstranjenje maternice i rodnice, izjavio je doc.dr.sc. Boris Bačić, subspecijalist ginekološke onkologije u KBC-u Split, za HRT.

Kroz tri milimetarske rupice na trbuhu, u šestosatnoj operaciji odrađena su četiri različita komplicirana zahvata. Splitski tim prvi u Hrvatskoj odlučio se na ovakav pristup.

- Imali smo laparaskopsko skidanje maternice, vagine, zatim učvršćivanje zdjelice i nakon toga transplataciju. Uzeli smo tkivo iz usne šupljine i pomoću njega naparavili novu rodnicu koja bi trebala biti funkcionalna, jer se radi o mladoj pacijentici, ispričao je ukratko dr. Bačić.

Subspecijalistica ginekološke onkologije KBC Split dr. Smiljana Vidović Filipović izjavila je kako je bila ideja da se riješi medicinski dio, a s druge strane, da se učini sve za normalan život pacijentice.

Cijeli tim, sedam do deset ljudi, poručuje doktor Bačić, odradio je sjajan posao.Tumor je odstranjen u cijelosti.

Ponosna je i specijalistica anastezije KBC Split mr.dr. Emiilija Mijač Gulišija.

- Sretna sam da je nekoliko ovakvih opracija izvedno u svijetu i da smo mi u Splitu pokazali da imamo dobro zdravstvo, pa neka ljudi vide da Split ima pravu medicinu, rekla je.

Ono što je najvažnije - pacijentica će imati kvalitetan život.