stanje u zagrebu

Tomašević o krkljancu kod Jadranskog mosta: 'Nije se moglo raditi preko ljeta jer se tada radio Most slobode'

27.09.2022 u 11:13

Bionic
Reading

Ostalo je svega nekoliko dana prije nego što krene novi način odvoza otpada u Zagrebu. Jedna je to i od glavna tema redovne tjedne press konferencije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića

Tomašević je prvo govorio o situaciji na Jandranskom mostu. 'Nije se moglo raditi preko ljeta jer se tada radio Most slobode i vijadukt u Buzinu. U koordinaciji s MUP-om smo napravili redoslijed radova. Jadranski most nije saniran od kada je otvoren, dakle 40 godina i stradao je u potresu. Nužno je da svi mostov budu otporni na buduće potrese i da budu sanirani. Što se tiče privremene regulacije prometa, napravljen je elaborat. Nisam zadovoljan rješenjem i dao sam nalog da se izmijeni', poručio je Tomašević.

'Očekujem do sljedećeg tjedna da se popravi protočnost na način da budu dvije trake na Jadranskom mostu u svakom smjeru otvorene. Bit će zabranjen promet za teretna vozila', rekao je Tomašević.

'Napravit ćemo sve napore da to ne traje 9 mjeseci nego da traje kraće. Razgovarat ćemo s izvođačima radova. Most slobode i drugi mostovi će se morati koristiti više', dodao je Tomašević.

Odgovarao je i na pitanje o otpadu. 'To je pitanje koje možemo postaviti u Barceloni, Bruxellesu, Londonu gdje se smeće u centru isto ostavlja preko noći. U svim tim gradovima odvoz ide nekoliko puta tjedno, mi uvodimo dovoz svaki dan osim nedjelje. Baš zato da bi olakšali građanima', kazao je gradonačelnik. Bit će kazne od 700 do 1000 kuna za fizičke osobe koje se neće pridržavati vremena ostavljanja otpada od 20 do 22 sati navečer.

'Bio-otpad će ići preko zelenih otoka. Samo komunalni otpad će se odvoziti kroz ZG vrećice, a u centru će se vrećice moći odloziti od 20 do 22 sata. Konačno ćemo maknuti kante iz centra grada', rekao je Tomašević.

'Riješavaju se boxovi, ideja je da tri ulaza imaju jedan box. Napravljen je pregled i sad se susjedi moraju dogovoriti', kazao je.

'Imati kantu u centru grada cijelo vrijeme da bi ona bila ispražnjena jednom, dva put tjedno ne može', kazao je. Osvrnuo se ponovno na kritike da su građani centra privilegirani te je spomenuo da tamo nisu spremnici ispred svake zgrade.

  • +10
Konferencija za medije o otpadu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Upitan za komentar izjave Davora Bernardića, Tomašević je kazao: 'Apsolutno me ne zanima što Davor Bernardić ima za reći i njegova prošlost s Bandićem. Što kaže, da je zatvorena pješačka zona da bi se nekome pogodovalo? Daj nemojte me zezat. Dolazio je s roditeljima odgojiteljima. Ja ne znam šta on predstavlja.'

Što se tiče biootpada, kazao je da će se povećati broj odvoza ako treba. Tomašević je pojasnio još neke stvari vezane za odvoz otpada iz centra Zagreba. 'Građani imaju mogućnost da kante stave na svoju parcelu, u haustor, unutarnje dvorište, smetlarnik, mogu tu držati kante i za papir i biootpad. Ali, kad je odvoz otpada, te kante ne smiju biti na javnom mjestu.'

'Što se tiče voznog parka ZET-a, koji normalan grad ne kupi novi tramvaj 15 godina. Ja to ne mogu riješiti preko noći. Do kraja mandata ih mislimo kupiti 60, ne možemo to preko noći. To nije autosalon da dođete i kupite', poručio je gradonačelnik.

Komentirao je i biciklističku stazu u Deželićevoj. 'Jel sporna sad biciklistička staza? Gdje su te gužve u Deželićevoj? Gdje je ta apokalipsa? Ja sam izabran da radim promjene, naravno na bolje. Što god da radite u Gradu, izazvat će neki otpor. Najlakše ostavit sve kako je, ali ja nisam za to izabran, izabran sam za promjene', rekao je Tomašević.

'Što se tiče razloga zašto je neki direktor dao ostavku, ne znam. Niti sam ih birao niti razriješio. U njegove razloge ostavke ne mogu ulaziti. Priče da je kredit nezakonit ne stoje. Kredit je zakonit, izglasala ga je skupština, dobio je sve suglasnosti i nema prepreka da se kredit realizira', govorio je o ostavci direktora Plinare i kreditu ZG Holdinga.

Postavio je pitanje zašto je kredit postao pitanje tek u ponedjeljak, te je dodao da je razlog tome taj što se ucjenjivalo zastupnike za pozicije. 'Jedino su za tu točku trebali glasovi apsolutne većine, glasovi zastupnika SDP-a i onda se tu postavilo to pitanje', rekao je Tomašević.

Prozvao je i bivšu vlast i Slavka Kojića. 'Tragično je i besramno da će nas prozivati za njihove malverzacije', kazao je Tomašević.

'Može li mi netko od vas reći u čemu je problem s kreditom? Ja nisam čuo suvisli razlog zašto taj kredit nije dobar. Koja je alternativa - stečaj Holdinga. Kritike daju oni koji su nas doveli u ovu situaciju', kazao je gradonačelnik.

  • +6
Gužve na rotoru zbog sanacije Jadranskog mosta Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Ponovio je da 1. 10 nitko neće ostati bez plina, zbog novih korisnika koji se pridružuju GPZG.

'Svi koji će krivotvoriti vrećice rade nešto kažnjivo po zakonu. Nadam se da građani neće kupovati takve vrećice. Nadam se da građani Jakuševca, Hrelića koji su dobili besplatne vrećice nisu te koje će se naći na prodaji na crno. Jer onda ćemo revidirati neke odluke', rekao je Tomašević. 'Ne možemo ne imati nikakav sustav jer će nekoliko ljudi kršiti pravila. Trebamo naći način da se kazne oni koji krše pravila', dodao je.

'Kantograd koji je bio se prepolovio', kazao je gradonačelnik.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sudjelovao je ranije u proglašenju kraja radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Učeničkog doma Luke Botića za potrebe Hotelijersko-turističke škole.