uskokova akcija

[FOTO/VIDEO] Plenković o Horvatu: Očekujem od DORH-a da objasni što je toliko žurno i dramatično. Ako je netko uhićen, ne može biti ministar

19.02.2022 u 12:28

Bionic
Reading

Nakon uhićenja ministra Darka Horvata i hitnog sastanka u Vladi, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković

'Nakon ovakvog tjedna u kojem smo imali velikih političkih događaja nakon posjeta američkog nosača zrakopolova, nakon usvajanja paketa mjera zbog povećanja cijena energenata, nakon dogovora o produljenju roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, nakon Strategije poljoprivrede, zahvaljujući DORH-u imamo jednu novu temu', kazao je Plenković na početku press konferencije.

'Sada vidim da je ministar Horvat uhićen i da je u tijeku krimi istraživanje. Riječ je o događajima iz 2018. dok je bio ministar u našoj prvoj Vladi. Vidim da se tu spominju i drugi dužnosnici, tada ili saborski zastupnik Boris Milošević ili šef HZMO-a Josip Aladrović. U svakom slučaju je indikativan tajming nakon ovog tjedna. Takva ažurnost DORH-a u vezi s događajima iz 2018. Očekujem da svi potvrdimo da DORH i Uskok nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju razloga za ažurnost. Očekujem od DORH-a da objasni što je toliko žurno i dramatično i da se ide uhićivati ministra', kazao je Plenković.

'Neprihvatljivo je ovo što cijelo jutro govore ljudi koji ne bi trebali imati nikakvo saznanje o cijelom postupku. Sumnjam da to nije kazneno djelo, netko iz sustava pušta informacije novinarima, a onda mediji stvaraju dojam dramatičnosti', rekao je.

Premijer Plenković: Ako Horvat bude u zatvoru ne može biti ministar Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/Pixsell

'Pozivan DORH da se javno očituje o čemu se ovdje radi, tu bi glavna državna odvjetnica trebala stati pred kamere', poručio je.

'U ovom trenutku mi ovaj potez djeluje nerazmjerno s obzirom o kojem se predmetu radi', poručio je.

  • +13
Izvanredna presica Andreja Plenkovića o uhićenju ministra Darka Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Što se tiče političkih posljedica, većina je stabilna. Ja sam kontaktirao sve članove većine i svi su uz Vladu i podržavaju je. Što će se događati s ovim predmetom, vidjet ćemo. Kada saznamo više o čemu se radi, donosit ćemo odluke', kazao je.

'Ja sam rekao da mi oporba neće smjenjivati ministre, a da li ću ja u ovako posebnim okolnostima nešto odlučiti, to je drugo pitanje', kazao je.

'Nema izvanredne situacije, nema prijevremenih izbora, a ovu ćemo temu detaljno ispitati i očekujem da DORH, koji jedini zna o čemu se ovdje radi, radi interesa javnosti i interesa Vlade i svih nas objasne', rekao je Plenković.

S Horvatom se nije čuo, s Aladrovićem i Miloševićem jest i njihov je status u Vladi onakav kakav je i za druge, rekao je Plenković.

Upitan dokad Horvat ostaje u Vladi, Plenković je rekao: 'Vidjet ćemo.'

'Sve što znam, znam što govore vaši kolege koji su bolje informirani nego vi ili ja', kazao je upitan da li istraga obuhvaća i Josipa Aladrovića.

'Ako je netko uhićen taj ministar ne može biti, to je jasno kao dan. Pogotovo ako ostane tamo. Kako će biti ministar ako je u pritvoru?', kazao je upitan hoće li smijeniti Horvata prije saborske rasprave.

'Pravosudne institucije su sasvim sigurno neovisne od Vlade i HDZ-a, a jesu li neovisne od nekoga drugog – ne znam', kazao je.

'Netko je imao motiv da ovaj tajming bude baš sada. Meni taj tajming ne djeluje neutralno. Ovaj tajming je zanimljiv', rekao je Plenković.

  • +3
Donja Dubrava: Ministar Horvat u pratnji policije napustio kuću Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Ovo je nešto što se događa i što očito traje, nije moglo biti od jučer do danas, što se dogodilo, zašto takva žurnost, netko će to trebati objasniti. Ne vidim kakva je to hitnost i zbog čega se ministra nije moglo pozvati na razgovor', rekao je.

Kazao je da će nazvati glavnu državnu odvjetnicu i tražiti objašnjenje.

'Neće Vladu srušiti DORH, ali tajming je interesantan. Ako se ide na uhićenje ministra, onda se treba biti jako jako siguran u to', rekao je premijer.

'Državna odvjetnica je imenovana nakon što smo imali neobičan slučaj s njenim prethodnikom. Ima dužnost postupati po zakonu i ja to razumijem, no postoje načini kako se ova situacija mogla dogoditi', kazao je.

Plenković je prethodno sazvao hitan sastanak u Vladi s najbližim suradnicim, ali i s užim vodstvom HDZ-a.