KONAČNO ODLUKA

[VIDEO] Beroš o Mireli Čavajdi: Odobren je prekid trudnoće, ona može sutra doći u Petrovu; fetocid se u Hrvatskoj trenutno ne radi

11.05.2022 u 18:55

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš odlučio je izvijestiti javnost o odluci drugostupanjske komisije u slučaju trudnice Mirele Čavajde. Komisija je dala pozitivno mišljenje, što znači da je Čavajdi odobren prekid trudnoće

Ministar je rekao da je ključan bio zadnji nalaz magnetske rezonance, koji je pokazao nove, značajno promijenjene okolnosti. Sada su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće.

'Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće', rekao je Beroš, dodajući da zakon ne regulira daljnje postupanje, ali on garantira da će se napraviti ono što je za gđu Čavajdu najsigurnije, što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima.

'Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće', poručio je ministar.

  • +8
Mirela Čavajda Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

'S obzirom da je komisija donijela pozitivan pravni lijek, ostvareni su svi preduvjeti za plaćanje tog zahvata u inozemstvu', rekao je, dodajući da može već sutra primiti Čavajdu na razgovor.

Tvrdi da ova odluka nije došla zbog pritiska javnosti i angažmana odvjetnice. Upitan je li bilo pogrešaka, rekao je da će se očitovati kada dobije nalaz inspekcije. Osvrnuo se i na ono što je rekao na prvoj presici o ovom slučaju, nakon čega je optužen da je iznio nekoliko neistina.

'Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne spominje', rekao je.

Ustvrdio se da se u ovom trenutku fetocid ne radi u Hrvatskoj, ali Čavajda može doći na razgovor o mogućim opcijama. Ukoliko odabere opciju koja se ne može izvesti u Hrvatskoj, to će biti riješeno tamo gdje je to moguće, uz refundaciju troškova preko HZZO-a, rekao je Beroš.

Upitan je li njegova ostavka na stolu, rekao je da je ona uvijek na stolu, a to procjenjuje premijer.

Ponovio je da je s ravnateljem KBC-a Zagreb dogovoreno da gđa Čavajda može doći sutra u Petrovu, može nazvati, javiti se bilo kojem od ginekologa koji su u tom trenutku na odjelu, precizirao je.

Kako je ranije izvijestila Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde, posljednja magnetska rezonanca pokazala je da je tumorska tvorba ploda u progresiji.

Kako piše Jutarnji list koji je na uvid dobio nalaz, u njemu jasno stoji da je u usporedbi sa snimkama MR-a učinjenog 21. travnja u KB Sveti Duh, evidentno povećanje volumena tvorbe i proširenja ventrikularnog sustava.

Drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Zagreb odlučivalo je o slučaju trudnice Mirele Čavajde nakon što je ona podnijela prigovor protiv odluke prvostupanjske komisije o zahtjevu za prekidom trudnoće u šestom mjesecu zbog teških malformacija ploda.

U prvostupanjskom rješenju KBC Zagreb ju je odbio, nakon što su to učinile i ostale zagrebačke bolnice.

Nigdje u zakonu se ne spominje da se nekoga smije ubiti ako je teško bolestan, kazali su ranije u KBC-u. Ginekolozi s prizivom savjesti objašnjavali su da nije riječ o pobačaju, već o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, odnosno fetocidu.

U drugostupanjskom povjerenstvu bila su dva ginekologa, socijalni radnik i sudac, kojega je odredio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu.