TURISTIČKI IMPERATIV

Uskoro hidroavionska veza otoka i Dubrovnika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.01.2012 16:22
  • Objavljeno 13.01.2012 u 16:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Dubrovniku je danas održana prezentacija i stručna rasprava o hidroavionskom povezivanju otoka i kopna na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Na prezentaciji su sudjelovali predstavnici zainteresiranih privatnih tvrtki ‘European Coastal Airlines’ i ‘Adriatic Seaplanes’ te ravnatelji lučkih uprava Dubrovačko-neretvanske županije, lučke kapetanije, pomorske policije, Konzervatorskog odjela Zavoda za prostorno planiranje kao i predstavnici zainteresiranih gradova i općina.

Zaključeno je kako će se u što kraćem vremenu nastojati utvrditi prijedlozi lokacija aerodroma na vodi te uvjeti natječaja za koncesiju i odabir operatera koji bi dobio i ovlaštenje za ishođenje lokacijske dozvole koju izdaje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Tijekom rasprave iskazan je interes za povezivanje otoka Korčule i Lastova s Dubrovnikom te dalje s Hvarom, Visom i Splitom te je naglašeno da su potrebne uzletno-sletne površine dijelovi već postojećih plovnih putova, jer bi procedura utvrđivanja novih dodatno usporila realizaciju ovog projekta.

Grad Dubrovnik je u svojoj prostorno-planskoj dokumentaciji već odredio poziciju aerodroma na moru i to na predjelu Batahovina, a moguća su i neka druga rješenja.

Lokacija uzletno-sletne lokacije na otoku Lastovo u mjestu Ubli također je unutar lučkog područja luke otvorene za javni promet te je rješenje na otoku Lastovu vrlo izvjesno.

U raspravi je istaknuto kako se moguće poteškoće oko određivanja lokacije aerodroma na moru očekuju u Korčuli, gdje se lučko područje luke otvorene za javni promet preklapa sa zonom zaštite graditeljske baštine grada Korčule.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi