'PAHOR MORA MIJENJATI STIL'

Uskoro depeše o odnosima Ljubljana-Zagreb

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2010 23:48
  • Objavljeno 02.12.2010 u 21:14
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u četvrtak da se po njegovim informacijama dobar dio američkih diplomatskih bilježaka iz Ljubljane, do kojih je došla 'žviždačka' organizacija WikiLeaks, a čiji sadržaj još nije objavljen, odnosi na odnose Slovenije i Hrvatske

Sudjelujući u četvrtak na Slovenskoj televiziji u raspravi o problemima koje je za premijera Boruta Pahora izazvala objava prve od 836 poruka američkih diplomata iz Ljubljane u Washington, one u kojoj se navodi da je Pahor želio doći do susreta s američkim predsjednikom u zamjenu za primanje jednog zatvorenika iz Guantanama u neki slovenski zatvor, što je kasnije demantirano, Balažic je rekao da je poznato kakvu je ulogu američka diplomacija u zadnje dvije godine imala u rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora, te da se dobar dio neobjavljenih poruka odnosi upravo na pitanje hrvatsko-slovenskih odnosa.

Ako sadržaj tih poruka i bude objavljen, Balažic ne očekuje da bi to izazvalo probleme ili dovelo u neugodnu situaciju premijera Boruta Pahora.

'U razgovorima iz tih bilješki ne može se zaključivati da su to službeni američki ili slovenski stavovi ili politika. To je sirovina koja u nekim slučajevima može postati službenom politikom', rekao je Balažic, upozoravajući da je tajnost takvih bilježaka i razgovora osnova uspješne diplomacije.

'Da nema takvih razgovora ne bi bilo, primjerice, Osimskih sporazuma bivše SFRJ s Italijom kojima je određena slovensko-talijanska granica, ne bi bilo Brijunske deklaracije iz srpnja 1991. godine kojom je praktično izborena slovenska samostalnost, a ne bi bilo niti arbitražnog sporazuma s Hrvatskom', kazao je.

Većina sudionika rasprave na Slovenskoj televiziji o problematici objava WikiLeaksovih dokumenata, a među njima je bilo i nekoliko političara, poput europarlamentaraca Jelka Kacina i Alojza Peterlea, priznala je da premijer Borut Pahor nije 'politički mešetario' s Amerikancima, kako su neki posumnjali iz objavljenog diplomatskog materijala, ali su ga upozorili da ubuduće mora biti oprezniji u neformalnim kontaktima kakvi su posjeti stranim veleposlanstvima i ublažiti svoj 'iskren' i 'rječit' stil.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi