SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

USKOK traži snimke Jocića i Đurovića iz Nizozemske

15.03.2010 u 16:36

Bionic
Reading

Tužiteljstvo na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića tražilo je da se iz Nizozemske pribave izvještaji o tajnim mjerama koje su se, zbog sumnje da su u toj zemlji organizirali kriminalnu skupinu, provodile protiv navodnog naručitelja Pukanićeva ubojstva Sretena Jocića i njegova kuma Slobodana Đurovića koji je po USKOK-ovoj optužnici bio veza između Jocića i atentatora

Tim dokazima USKOK želi potkrijepiti svjedočenja krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića koji su Jocića i Đurovića opisali kao osobe blisko povezane s kriminalom.

Knežević je na zagrebačkom Županijskom sudu Jocića nazvao 'premierligom srpskih mafijaša', a Đurovića, kojega su drugi svjedoci opisali kao poslovnog čovjeka besprijekorne prošlosti, osobom visoko rangiranom u 'balkanskoj konfederaciji kriminala'.

Đurovićeva obrana oštro se usprotivila USKOK-ovu zahtjevu ističući da istrage u Nizozemskoj nemaju nikakve veze s Pukanićevim ubojstvom u Zagrebu.

Upitno je jesu li tajna snimanja i prisluškivanja iz drugih zemalja istovjetna hrvatskoj pravnoj praksi i zbog toga zakonita pred domaćim sudovima.

Odluku o USKOK-ovom prijedlogu sud bi trebao donijeti na sljedećoj raspravi u srijedu, kada će odlučiti i o prijedlozima obrane da se kao neposredan svjedok na sudu u Zagrebu ispita Sreten Jocić koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio milijun i pol eura i kojega očekuje suđenje u Beogradu.

Na današnjem je ročištu sud odlučio tek da će pročitati ranije Kneževićevo svjedočenje, da ga se, zbog naknadnog dolaska optuženog Bojana Gudurića, ne bi moralo ponovno neposredno ispitivati.