KRIMINAL S HRVATSKIM PUTOVNICAMA

USKOK: Povisite jamčevinu ili ih ostavite u pritvoru

27.03.2012 u 13:35

Bionic
Reading

USKOK se danas žalio na odluku sutkinje istrage da petorici uhićenih zbog krivotvorenja i trgovanja hrvatskim putovnicama u akciji Border dopusti da se uz jamčevinu brane sa slobode

Ista je sutkinja, Jadranka Mandušić, jednomjesečni istražni pritvor odredila na temelju opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U USKOK-u pak kažu da smatraju da ne postoji opravdani razlog za moguću zamjenu istražnog zatvora jamčevinom.

Od glasnogovornika Vuka Đuričića doznajemo da se USKOK žalio i na visinu jamčevine. Naime, najveću jamčevinu,  milijun kuna, trebao bi platiti navodni organizator operacije Zvonko Šendulović, a osječki policajci Bruno Margaretić i Zoran Rudnički, službenik hrvatskog konzulata u Tuzli Marijan Dominković i referentica zagrebačke Policijske uprave Radojka Cvetković trebali bi platiti jamčevinu od 750 tisuća kuna. Konačnu odluku za koji će dan donijeti izvanraspravno vijeće.

Uz to je USKOK raspisao međunarodnu tjeralicu za odbjeglim srpskim državljaninom Darkom Gojićem. Neslužbeno doznajemo da bi jamčevina za petorku trebala biti puno viša jer osim tri navedena razloga, postoji mogućnost da je kriminalna skupina počinila više kaznenih djela koja nisu obuhvaćena vremenskim periodom koji je bio predmetom istrage.

Sumnja se da su krivotvoritelji uzimali identitete hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Srbiji ili BiH, a koji nisu imali putovnice. Policija je pronašla 53 krivotvorene putovnice, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50. U USKOK-u sumnjaju da su krivotvoritelji zaradili najmanje 420.000 eura. Putovnice su naručivali uglavnom pripadnici srbijanskog podzemlja, a plaćali su ih najmanje 10.000 eura.

Tereti ih se za udruživanje u kriminalnu skupinu, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.