ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

USKOK podignuo optužnicu protiv Polančeca

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.06.2010 18:10
  • Objavljeno 28.06.2010 u 17:55
Damir Polančec

Damir Polančec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Damira Polančeca (1967.) zbog, kako navode, počinjenja kaznenoga djela zloporabe položaja i ovlasti te protiv odvjetnika Petra Miletića (1956.) radi poticanja na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, objavilo je danas Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na svojim internetskim stranicama, navodeći inicijale bivšeg potpredsjednika Vlade

DORH navodi kako se Polančec optužnicom tereti da je kao potpredsjednik Vlade i kao ministar gospodarstva, od srpnja do listopada 2008. godine, u Zagrebu i Vukovaru, u cilju da P. M.-u pribavi protupravnu imovinsku korist, zlouporabio položaj i ovlasti.

Polančec je na traženje Miletića dogovorio da će ovaj kao odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju iako je, smatra USKOK, znao da za izradu takve studije nije postojala nikakva potreba Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MGRP) niti Vlade.

Kako navodi USKOK dogovoreno je da će izradu te studije, bez obzira na njen sadržaj i opseg platiti MGRP u iznosu od 500.000 kuna.

Miletić je izradio studiju od 19 stranica, od kojih se jedna stranica odnosila na naslov, jedna na sadržaj, tri na uvod u kojem se navode općepoznate stvari, jedna na donošenje Zakona o konvalidaciji u RH, tri stranice na primjenu Zakona o konvalidaciji u RH u kojima se citiraju odredbe tog zakona i drugih propisa RH, tri stranice na konvalidaciju mirovina i radnog staža, a četiri stranice na konvalidaciju radnog staža, a dvije stranice na zaključak te jedna stranica na popis literature.

USKOK smatra kako su, "osim navedenog, četiri stranice u cijelosti prepisane iz stručnog rada drugog autora" te da je "nakon toga za navedenu studiju, koja nikad nije korištena Polančec neosnovano odobrio plaćanje računa u iznosu od 500.000 kuna na teret MGRP-a i tako pribavio nepripadnu imovinsku korist Miletiću", čime je za taj iznos oštetio državni proračun.

USKOK je u optužnici predložio da se od Miletića oduzme nezakonito stečena imovinska korist.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi