PROTUZAKONITO POVEĆAO PLAĆE

USKOK podignuo optužnicu protiv istarskog župana Flege

20.01.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Uskok je podigao optužnicu protiv istarskog župana Valtera Flege (IDS) kojega tereti da je zlouporabom položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna

Uskok mu, kao gradonačelniku Buzeta, stavlja na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.

Kako bi to učinio, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010., donio je Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Za troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto a ostalim suradnicima za po 10 posto.

Novim zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi su, međutim, određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave.

Donošenjem protuzakonitog pravilnika, Flego je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074,24 kuna a suradnicima 175.568,43 kune.

Isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće proračun Grada Buzeta oštećen je za ukupno 539.543,22 kune, navodi se u Uskokovom priopćenju, objavljenom danas na internetskoj stranici DORH-a.

Uskok je optužnicu protiv IDS-ovca Flege podigao pred Županijskim sudom u Rijeci.

U priopćenju o optužnici navode se samo inicijali, godište i tadašnja funkcija okrivljenika.