krijumčarenje marihuane

Uskok podigao optužnicu protiv zločinačke skupine iz akcije Tebra

02.07.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Uskok je u četvrtak podigao optužnicu protiv 20 osumnjičenika predvođenih Tomislavom Sabljom, Tomislavom Sučićem i Đorđem Vuletićem, uhićenima prošlog ljeta u akciji Tebra, zbog krijumčarenja gotovo 16 tona marihuane, ali i paljenja automobila i utjerivanja dugova

Navodeći samo inicijale osumnjičenih Uskok je izvijestio da zločinačko udruženje, osim za krijučmarenje i preprodaju droga tereti i za dovođenja u opasnost te poticanja na teško ozljeđivanje i protupravne naplate.

Uskok sumnja da su Sabljo i Sučić od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njena krijumčarenja.

Marihuana je najprije skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku. Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja Uskok, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15,7 tona marihuane.

Navodne vođe skupine organizirali su i nabavu 1335 grama kokaina, čime su ukupno zaradili najmanje 84,6 milijuna kuna.

Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestero optuženika koji su zapalili najmanječetiri automobila i "pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe".

"Uskok je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, pri čemu je za dvojicu okrivljenika predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi. Također je u odnosu na šestoricu okrivljenika predloženo produljenje istražnog zatvora", objavilo je tužiteljstvo.