FIKTIVNI RAČUNI

USKOK istražuje tvrtku koja je radila na HDZ-ovim kampanjama

02.02.2017 u 19:13

Bionic
Reading

U velikoj akciji USKOK-a, u kojoj je jučer privedena 21 osoba zbog sumnje na izvlačenje novca iz desetak tvrtki temeljem fiktivnih računa, 'pao' je i Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli. Riječ je o tvrtci koja je radila velike poslove u dvjema izbornim kampanjama HDZ-a - predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović te parlamentarnoj kampanji HDZ-a u 2015. godini, za vrijeme predsjednika Tomislava Karamarka

Nije poznato istražuje li USKOK i poslove koje su 'Napredni modeli' radili u predizbornim kampanjama HDZ-a jer u priopćenju stoji samo da je inkriminirano razdoblje od 2009. do 2017.godine. Tvrtka Napredni modeli registrirana je, između ostalog, za promidžbu i oglašavanje.

U predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović isplaćen im je iznos od 628.000, a u kampanji Domoljubne koalicije više nego dvostruko više od toga. U HDZ-u priznaju suradnju s tvrtkom Napredni modeli, no kažu, kriminala u tom poslu nije bilo.

U odgovoru koji su poslali iz HDZ-a stoji: "Za izvršene usluge tvrtka 'Napredni modeli' je ispostavila račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom o poslovnoj suradnji - transparentno i u skladu sa zakonom. Navedena poslovna suradnja bila je predmet redovitog postupka revizije te je Državni ured za reviziju za poslovanje HDZ-a za 2015. godinu, podsjećamo, dao bezuvjetno mišljenje. HDZ nema nikakvih spoznaja o poslovanju tvrtke 'Napredni modeli' izvan navedenog."