ŠTETNE POLICE OSIGURANJA

USKOK istražuje riječku poslovnicu Croatia osiguranja

04.02.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Riječka poslovnica Croatia osiguranja, njezin dugogodišnji direktor Ivan Vanja Frančišković i više drugih osoba pod obradom su policije i USKOK-a zbog sumnji na zlouporabe položaja prilikom likvidacija šteta preko nacionalnog osiguravatelja, potvrđeno je Novom listu od izvora upućenih u istragu

U filijalu Croatia osiguranja na Korzu u četvrtak oko devet sati ušli su policijski djelatnici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU primorsko-goranske te u suradnji s USKOK-om izuzeli sve dokumente koji se odnose na pojedine isplaćene štete po policama osiguranja.

Prvi čovjek, direktor filijale Croatia osiguranja Vanja Frančišković u četvrtak navečer bio je na sastanku direktora Croatia osiguranja u Mariji Bistrici i bio je prilično zatečen kad su ga novinarskim upitom što policija radi u filijali. Najprije je novinare Novog list uputio na službu za odnose s javnošću, no u razgovoru je ipak priznao da su 'ljudi bili jučer ujutro u filijali radi provjere određenih stvari'.

'Za sada nemam što komentirati, no mislim da je suludo pisati o nečemu, pogotovu ako je riječ o anonimnim i neprovjerenim dojavama. Nema govora o fiktivnim policama, a inspektori iz odjela se zanimaju za određene štete koje su isplaćene i likvidirane. Nema govora o fiktivnim isplatama ili nečemu takvom slično', kazao je novinarima Novog lista direktor Frančišković prilično neugodno iznenađen pitanjima.

Kako je potvrđeno Novom listu, policija je jučer iz Croatia osiguranja i drugih pravnih i fizičkih osoba počela oduzimati dokumentaciju o svim poslovima riječke poslovnice Croatia osiguranja koje smatra sumnjivima. Prema informacijama riječkog dnevnika pod sumnjom policije navodno je isplata štete brodogradilištu 'Viktor Lenac' za potonuli Dok 7. 'Lencu' je za odštetu za Dok 7 isplaćeno 10 milijuna kuna, a polica je navodno sklopljena tek na dan potonuća doka, premda je plutajuća građevina tonula dva dana.

Među sumnjivim poslovima riječke poslovnice Croatia osiguranja navodno je još i isplata 15 milijuna kuna odštete za kuću-hotel Rudolfa Sindičića u Staroj Baški na Krku. Kuća navodno nije imala sve potrebne dozvole, a šteta je likvidirana tek po tužbi, ali nakon što je Croatia osiguranje propustilo u zakonskom roku uložiti svoj odgovor.

Osim za poslove s 'Lencom', policiju zanimaju i poslovi Croatia osiguranja s Kraljevicom i Jadranskim pomorskim servisom, a u nekim slučajevima dokumentacija o sumnjivim likvidacijama štete već je bila izuzeta.