RASPOJASANI BIVŠI VELEPOSLANIK

USKOK istražuje Juricu zbog 700.000 kuna

27.07.2009 u 19:49

Bionic
Reading

Ono o čemu se posljednjih mjeseci nagađalo, danas je postalo službeno. Naime, USKOK je HRT–u potvrdio da se protiv bivšeg hrvatskog veleposlanika pri UN-u Nevena Jurice vodi istraga od 14. srpnja ove godine

Neslužbeno se doznaje da se Jurica sumnjiči da je tijekom 2007. i 2008. godine u New Yorku trošio novac namijenjen diplomaciji za osobne potrebe. Peglao je kartice, podizao gotovinu, kupovao odjeću bez opravdanog razloga.

Sumnja se da je nenamjenskim trošenjem državu oštetio za najmanje 700 tisuća kuna. Nezadovoljstvo radom veleposlanika Jurice više je puta izrazio i predsjednik Stjepan Mesić, a prijavu protiv njega podnijelo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Saborski Odbor za vanjsku politiku danas (utorak) je predložio predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću da ga razriješi s dužnosti veleposlanika pri UN-u.

Nakon što ga Mesić i formalno razriješi, Jurica odlazi iz MVP-a s obzirom na to da nije zaposlenik Ministarstva, već je u New Yorku radio kao ugovorni diplomat.

Jurica ima pravo na još tri plaće nakon razrješenja, a potom MVP nema više obveza prema njemu.

Jurica je svoje razrješenje zatražio u travnju ove godine zbog navodnih zdravstvenih razloga, a financijski repovi za njim se vuku još od 1995. godine kada je napustio veleposlanstvo u Australiji, gdje je ostavio dugove.