NOVI SKANDAL U VARAŽDINU

USKOK istražuje Gradske bazene

07.09.2011 u 10:22

Bionic
Reading

USKOK se uključio u istragu poslovanja Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin. Doznajemo to od dobro upućenih u zbivanja u toj gradskoj tvrtki čije poslovanje već nekoliko mjeseci provjeravaju službenici PU varaždinske

U prvom redu sumnjivi su ugovori o pružanju pomoći kod obuke neplivača i sličnih poslova putem kojih je tijekom četiri godine isplaćeno oko 1,6 milijuna kuna. Novac je uplaćen šezdesetorici studenata na temelju ugovora varaždinskog Studentskog servisa, ali oni su zadržavali desetak posto uplaćenog im novca, a ostatak su vraćali u Gradske bazene.

Sumnja da se radilo o fiktivnim ugovorima, kako doznajemo, potvrđena je tijekom kriminalističke istrage u sklopu koje su ispitani gotovo svi studenti koje su Gradski bazeni angažirali na izvlačenju novca. Međutim, budući da nikakva kaznena prijava još nije podnesena, očigledno je da policija još nije uspjela utvrditi gdje je novac (sve) završavao. S obzirom na to da Gradski bazeni imaju tek tridesetak zaposlenika od kojih je tek nekolicina znala za ovakvo poslovanje, moglo bi se zaključiti da novac nije završavao (samo) unutar ustanove, jer bi u tom slučaju policijsko istraživanje zacijelo već odavno završilo.

Da slučaj Gradskih bazena vrlo vjerojatno prelazi okvire te ustanove, govori i zanimanje USKOK-a za taj slučaj. U njegovoj nadležnosti su, kao što mu i samo ime govori, slučajevi korupcije i organiziranog kriminala. Dakle, sada je jasnije kakve bi vrste mogle biti sporne radnje u Gradskim bazenima.

Očigledno slučaj varaždinskih Gradskih bazena nadilazi granice obične pronevjere, iako su neki u Gradskoj vijećnici još prije nekoliko mjeseci navodili da su revizijom utvrđeni samo 'sitni propusti' u radu ustanove. Upravo u potonjem stavu treba tražiti razlog zašto se nakon otkrića spornih ugovora ništa nije promijenilo u Gradskim bazenima, izuzev suspenzija jedne djelatnice u računovodstvu. Očigledno, dio gradskih dužnosnika štiti odgovorne za izvlačenje novca iz Gradskih bazena iz samo njima znanih razloga. Da nije tako, netko bi već podnio račun pred Upravnim vijećem, a po potrebi i Gradskim vijećem, samo na temelju izvješća gradske revizije koja je, usprkos pritiscima, točno utvrdila obujam spornih ugovora. Tako je policiji i DORH-u ostalo samo da utvrde kuda i za što je odlazio novac, a što prije se taj posao privede kraju, nestat će nagađanja o namjernom odugovlačenju i kome se time ide na ruku.