čelnica europske komisije

Ursula von der Leyen poslala poruku: Hrvatska, ostani jaka! Pomno pratimo situaciju i spremni smo pomoći

28.12.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen oglasila se na twitteru vezano za potres koji je u ponedjeljak ujutro zatresao središnju Hrvatsku

Potres magnitude 5 po Richteru, s epicentrom u Pokupskom, zatresao je središnju Hrvatsku, a oštećenja su zabilježena u Sisku, Petrinji, Glini te u Zagrebu. Povodom tog događaja, na društvenoj mreži twitter oglasila se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

'Hrvatska, ostani jaka! Nakon što je snažan potres udario jutros, Europska komisija je u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem i hrvatskim vlastima. Pomno pratimo situaciju i spremni smo pomoći', napisala je čelnica Europske komisije.

Podsjetimo, Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović obišli su jutros Sisak i Petrinju, koja je najviše stradala u današnjim potresima. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao im je da očekuje pomoć države u saniranju štete.

  • +16
Petrinja: Stanje nakon Potresa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

"Štete su značajne u zgradama koje smo obišli, ali najvažnije je da nema ozlijeđenih. Ovo je bio dosta snažan potres, a dobro je da su naknadni bili manjeg intenziteta. Ne možemo govoriti o predikcijama, što će se događati u sljedećim danima", rekao je Plenković nakon obilaska Petrinje, prenosi Dnevnik.hr.

Video: Edina Zuko/PIXSELL

Plenković je obećao da će napraviti pravni okvir za pomoć pogođenim područjima. "Nadamo se da će od iduće godine biti bolje. Država će reagirati, naravno da hoće. Tu smo da pomognemo", rekao je Plenković.

  • +5
Državni vrh u Petrinji nakon potresa Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Milanović je rekao da je u Zagrebu bilo neugodno. "Ljudski je bojati se, strah je najveći udarac ljudima. A ovo će se obnoviti što je porušeno, to je manji problem", rekao je Milanović.