imenovanje veleposlanika

Ured predsjednika: Uspostavljena je komunikacija s MVEP-om

28.08.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Čini se da bi konačno mogli zapuhati pozitivniji vjetrovi na relaciji Banski dvori - Pantovčak. Iz Ureda predsjednika za tportal je potvrđeno da je uspostavljena komunikacija s Vladom oko rješavanja gorućeg pitanja: imenovanja veleposlanika nakon višegodišnjeg zastoja

Glasnogovornik Nikola Jelić kazao nam je da je nakon ponovljenog poziva predsjednika Republike Zorana Milanovića da se nastave konzultacije i razgovor o imenovanju veleposlanika, generalnih konzula i konzula uspostavljena komunikacija između predstavnika Ureda PRH i Vlade RH, točnije Ministarstva vanjskih i europskih poslova o toj temi.

'Više od toga ne mogu komentirati, osim ponoviti stav kako je za imenovanje veleposlanika, generalnih konzula i konzula potreban dogovor sukreatora vanjske politike sukladno Ustavu RH, bilo neposredno ili putem ovlaštenih posrednika. Uspostavljena komunikacija predstavnika Ureda PRH i MVEP-a ispravan je korak u cilju postizanja dogovora', poručio je Jelić.

Zbog svađe predsjednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, u hrvatskoj diplomaciji po svijetu čak je 70 posto mjesta ispražnjeno ili je mandat veleposlanicima, konzulima i generalnim konzulima završio.

Predsjednik Republike Zoran Milanović prošli je tjedan priopćio kako ponavlja poziv premijeru da se nastave konzultacije i razgovori o imenovanjima diplomata.

Iako su u Vladi oprezni kad je riječ o njegovim pozivima i pomirljivom tonu jer nikada ne znaju što se iza toga krije, čini se da bi ti pregovori mogli biti odmrznuti već ovaj tjedan, i to nakon što su odnosi između Pantovčaka i Banskih dvora ipak malo relaksiraniji jer je postignut dogovor o imenovanjima u Vojnoj obavještajno-sigurnosnoj agenciji, ali i u vojsci.

Zadnji razgovor između ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i tadašnjeg predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku Orsata Miljenića dogodio se 27. kolovoza 2021., odnosno točno prije dvije godine, kada u Vladi nisu htjeli pristati na kadroviranje po principu da polovicu veleposlanika predloži Milanović, polovicu Vlada, a i neka imena koja su bila na stolu nisu im bila prihvatljiva.