APEL za dogovor

Milanović pozvao Plenkovića da idući tjedan nastave razgovore o veleposlanicima

25.08.2023 u 16:32

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića da već idućeg tjedna nastave razgovore o imenovanju veleposlanika, priopćio je u petak Pantovčak, dan nakon što je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao da je vladin prijedlog "na predsjednikovom stolu".

Predsjednik i vlada, koji suodlučuju o imenovanju veleposlanika, međusobno se optužuju što su već duže vremena upražnjena neka veleposlanička mjesta, uključujući u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu.

Milanović se u petak sastao s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima koji sudjeluju na redovitoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu.

Iako o tome na sastanku nije bilo riječi, Milanović je u priopćenju ponovio poziv Plenkoviću da se dogovore o imenovanju diplomatskih predstavnika.

Razgovor s premijerom ili razgovor predstavnika Pantovčaka i Banskih dvora jedini je način da se dogovore potrebna imenovanja u hrvatskim diplomatskim predstavništvima, rekao je Milanović.

Od početka 2020. do danas, predsjednik je donio jedino odluku o postavljanju Hidajeta Biščevića za hrvatskog veleposlanika u Beogradu i to na Plenkovićev prijedlog.

"Spomenuto imenovanje, kao i nedavni dogovor o imenovanjima vojnih zapovjednika, pokazuju kako se imenovanja mogu dogovoriti ukoliko postoji obostrana volja i spremnost za rješavanje problema. Ured Predsjednika Republike spreman je nastaviti razgovore već idućega tjedna", navodi se u priopćenju.

Upitan o mogućnosti postizanja dogovora s Pantovčakom o imenovanju veleposlanika, Grlić Radman je u četvrtak odgovorio novinarima kako je "hrvatska vlada dala svoj prijedlog" koji je "na predsjednikovu stolu".

Odlično sa Slovenijom, teško sa Srbijom

Milanović je diplomatima na sastanku prenio svoje vanjskopolitičke stavove, s naglaskom na odnose sa susjednim zemljama.

"Hrvatska bi trebala imati veći utjecaj na poboljšanje situacije u regiji jugoistočne Europe u kojoj se situacija u proteklih godinu dana nije promijenila na bolje", rekao je predsjednik.

Posebno je istaknuo važnost uspostave stabilnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, naglasio odlične odnose koje Hrvatska zadnjih godina ima sa Slovenijom te je konstatirao kako suradnja sa Srbijom i dalje ide teško, navodi se u priopćenju.