OSIGURANJE ISKLJUČENO

Ured predsjednice: Put u SAD koštao je 73.867,60 kuna

27.01.2017 u 16:16

Bionic
Reading

'Ukupni troškovi radnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Sjedinjenim Američkim Državama iznose 73.867,60 kuna, a uključuju troškove avionskih karata, smještaja, reprezentacije i dnevnica za Predsjednicu Republike Hrvatske i pročelnicu Kabineta Predsjednice Nataliju Hmelinu', odgovorili su tportalu iz Ureda predsjednice na molbu za uvid u troškovnik službenog posjeta predsjednice SAD-u

Navedeni troškovi ne uključuju troškove članova osiguranja koji su iz Hrvatske putovali s predsjednicom i njezinom šeficom kabineta te su cijelo vrijeme u SAD-u boravili s njima.

Predsjednica je štićena osoba 1. kategorije, a za njezinu sigurnost brinu djelatnici Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a. Tjelohranitelji nisu u domeni Pantovčaka i njihovi troškovi ne pokrivaju se iz proračuna Ureda predsjednice, već Ministarstva unutarnjih poslova.

Podsjetimo, predsjednica Grabar Kitarović boravila je u posjetu SAD-u od 1. do 7. siječnja te je trebalo punih 20 dana da se objelodane troškovi tog putovanja. Još uvijek nije poznato s kim se sve predsjednica susrela u SAD-u te je li tamo otišla na nečiji poziv ili na svoju inicijativu.

Dokumentaciju o njezinu putovanju, u povodu podnesenih prijava, tražilo je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon što prikupi potrebne podatke, Povjerenstvo će na nekoj od sljedećih javnih sjednica raspravljati o tome jesu li prijave osnovane, odnosno na temelju prikupljenih podataka i dokumentacije donosit će se odluka o pokretanju ili o nepokretanju postupka u ovom slučaju.